Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Česká polícia je na nohách! Vedúci detského klubu (40) desiatky rokov znásilňoval chlapcov aj dievčatá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSTRAVA – Obzvlášť závažným prípadom sa začali zaoberať českí kriminalisti z Ostravy. Muž v stredných rokoch mal desiatky rokov zneužívať svoje povolanie pri detských voľnočasových aktivitách. Spočiatku mal zneužívať chlapcov, no neskôr prišlo aj na dievčatá.

archívne video

Slovenské deti sa najviac boja chudoby, šikany, dôležitá je pre nich rodina, tvrdí komisár Mikloško (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Vo voľnočasovom klube Ostrava pracoval muž (40), ktorí viac ako dvadsať rokov páchal na deťoch násilnú trestnú činnosť. Krajskí kriminalisti, ktorí sa špecializujú na mravnostnú trestnú činnosť, vyšetrujú veľmi citlivý prípad. Podľa Tydeníka Policie ide o latentnú trestnú činnosť, pretože obete sa z rôznych dôvodov hanbia k celej situácii niečo povedať. 

Najprv len chlapci

Vedúci voľnočasových aktivít mal totiž znásilňovať chlapcov od 10 do 15 rokov. Neskôr to mali byť aj dievčatá. Prvé prípady sa odohrali zhruba pred dvadsiatimi rokmi, takže z detí sú už vo viacerých prípadoch dospelí ľudia. Napriek tomu sa mnoho z nich hanbí vypovedať. 

Česká polícia je na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zadržaný sa mal dopúšťať rôznych aktivít, ktoré zasahovali do sexuálnej integrity detí. K sexuálnym útokom malo dochádzať v rôznych podobách a dotyčný ich mal spáchať počas mimoškolských aktivít v rámci celej Českej republiky, ale aj v zahraničí. "Prvé prípady sa mali odohrať ešte v roku 2000 a obvinený muž v nich pokračoval do súčasnosti," píše sa v policajnej správe. 

Dával im dary 

Prvotné nadviazanie kontaktu medzi deťmi a zadržaným bolo práve cez oddiel, no niektoré prípady sa mali odohrať aj mimo spoločných akcií. "Muž sa s obeťami poznal, čo mohol pravidelne využívať. Obete mali navyše častokrát dostávať od neho dary vo vyššej hodnote. V jeho prospech hral aj nízky potenciál obrany na strane obetí a dôvera dospelého ako vzoru," uvádza sa ďalej v správe. V tom čase ešte chlapci a dievčatá nevedeli častokrát rozpoznať, že ide o násilnú trestnú činnosť. 

Česká polícia je na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Toto môže pomôcť

Keďže ide o pomerne dlhú časovú os prípadu, polícia sa obracia na každého, kto by jej mohol poskytnúť  v rámci prípadu ďalšie relevantné informácie. Týka sa to však najmä zamestnancov oddielu a rodičov poškodených. "Nemáme na mysli len výpovede obetí. Vieme, že tomusí byť pre ne ťažké. Zaujímajú nás napríklad aj bezdôvodné odchody z pôvodne idylického prostredia, alebo zmena správania u ďalších možných obetí ostravského oddielu. Kľúčové môže byť dokonca aj ohováranie o sexuálnych útokoch," upresnila polícia. 

Česká polícia je na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedúci oddielu v Ostrave sa mohol dopúšťať podobných praktík aj na deťoch mimo oddielu. Polícia nevylučuje ani takúto možnosť. Zneužívanie maloletých mohlo mať dokonca na svedomí viac zamestnancov. Podobná trestná činnosť sa v tomto oddiele vyšetrovala už v roku 2017. Zadržaný bol vtedy právoplatne odsúdený. 
 

Viac o téme: DetiZneužívanieČeská republikaOstravaKrimiVoľnočasové aktivity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu