Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Český kapitán zažil chvíle hrôzy: Na jeho loď zaútočili kosatky, VIDEO drámy v Stredozemnom mori zverejnili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Český kapitán Daniel Kříž zažil v apríli v Gibraltárskom prielive desivé chvíle. Na jeho loď zaútočili agresívne kosatky. Do lode nahnevane narážali a nakoniec sa im podarilo odtrhnúť obe kormidlá plavidla. Všetko zachytila kamera.

Záznam ukazuje, ako majú kosatky kormidlá v papuliach. "Pozrite sa na kormidlá v ich papuliach. To je šialené," napísala na Instagrame spoločnosť Catamaran Guru, ktorá zábery zverejnila. O incidente informuje stránka tn.cz.

Korytnačky, morské kravy aj nádherné koralové útesy: Aj takto vyzerá svet v Červenom mori (Zdroj: Topky/Martin Bublavý)

Kormidlo lode viedol český kapitán Daniel Kříž. Ten sa so svojimi pocitmi podelil s magazínom Newsweek. "Mali sme pocit, ako by nás tvrdo zasiahla vlna," povedal a dodal, že niečo podobné už zažil pred tromi rokmi:  "S druhým zásahom sme si uvedomili, že sa opakuje situácia z roku 2020."

"Prosím! Znova už nie!" znela jeho reakcia, keď zistil, čo sa stalo. Jediné, čo poradil posádke, bolo, aby zostali pokojní a kosatky si nevšímali. "Veľmi veľa toho človek nezmôže," uviedol. "Sú dosť silné a múdre," vysvetlil.

Kříž si dokonca myslí, že obrovské vodné cicavce sú také múdre, že zmenili svoju stratégiu. Voľakedy bolo počuť, že pod vodou pred útokom spolu komunikovali.  "Teraz boli potichu a trvalo im len chvíľu, kým zničili obe kormidlá. Zdá sa, že vedeli presne, čo robia. Ničoho iného sa nedotkli," poznamenal český kapitán.

Posádka asi po pätnástich minútach vyštartovala do španielskeho prístavu Barbate. "Zrazu nás začala prenasledovať jedna veľká dospelá kosatka. Za pár minút bola pod loďou a v tej chvíli sme si uvedomili, že nám zostal ešte malý kúsok sklolaminátu a ona chce dokončiť svoju prácu. Potom zmizli," opísal Kříž chvíle strachu.

Kosatky od roku 2020 potopili už tri lode. Nie je zatiaľ úplne jasné, prečo to začali robiť. Niektoré teórie hovoria, že dospelé kosatky takto učia mladé loviť, iné zas, že ide o pomstu samice, ktorú nejaká loď zranila.

Viac o téme: LoďKapitánKosatkyútok Kormidlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu