Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Militanti zabili v tábore pre vysídlencov 46 ľudí : Polovica z nich boli deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hani Mohammed, File)

KINSHASA - Najmenej 46 ľudí vrátane 23 detí zahynulo pri útoku militantnej skupiny CODECO v tábore pre vysídlené osoby Lala v provincii Ituri v Konžskej demokratickej republike. Informoval o tom miestny predstaviteľ Desire Malodra a analytici zo skupiny Kivu Security Tracker (KST). Informuje agentúra AFP.

Podľa Malodru je počet obetí predbežný, pretože pátranie pokračuje. Predošlé odhady hovorili o 22 až 41 obetiach. Skupina COCECO tvrdí, že ochraňuje komunitu Lenduov pred entickou skupinou Hemov, ako aj pred armádou Konžskej demokratickej republiky.

Skupina je zapojená do militanských vrážd

Predstaviteľ miestnej samosprávy v regióne Djugu agentúre AFP povedal, že militantná skupina je zapojená do početných etnických vrážd v provincii Ituri na severovýchode krajiny. Na nepokojnom východe Konžskej demokratickej republiky sú útoky s desiatkami obetí pomerne časté.

Konflikt medzi komunitami Hemov a Lenduov sa po desaťročí pokoja znovu oživil v roku 2017 a vyžiadal si tisíce obetí. V dôsledku konfliktu muselo opustiť svoje domovy 1,5 milióna ľudí. AFP pripomína, že veľkú časť východnej časti Konga ovládajú desiatky ozbrojených skupín. Tie sú pozostatkom regionálnych vojen, ktoré vypukli počas 90. rokov minulého storočia. Tábor Lala je vzdialený päť kilometrov od stanovišťa Bule, kde sa nachádza základňa mierových síl OSN.

Viac o téme: útok Konžská demokratická republikaMilitanská skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu