Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šokujúce okolnosti tragédie v Hurghade: Prečo žralok roztrhal Vladimira (†23)!? Letovisko má vraj klamať turistov

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images, Twitter, archív)

HURGHADA - Klamú úradom aj turistom a kašlú na bezpečnosť? Po fatálnom útoku žraloka na mladého Rusa Vladimira sa začali vynárať vážne obvinenia, podľa ktorých obľúbené letovisko nedodržuje bezpečnostné opatrenia, ktoré majú zamedziť predátorom dostať sa do blízkosti pláží a bezprostredne ohrozovať turistov.

Mladíka roztrhal žralok vo štvrtok počas kúpania v mori. Stalo sa tak pred očami zvyšných dovolenkárov a aj jeho otca, ktorý sa na smrť syna len bezmocne pozeral z pláže. Úrady okamžite začali konať a zaviedli zákaz kúpania, šnorchlovania aj vodných športov na zhruba 75 kilometrovom úseku pobrežia.

Olej do ohňa však priliali miestni, ktorí začali tvrdiť, že obľúbená dovolenková destinácia sa nespráva v súlade s pravidlami. Píše o tom portál blesk.cz. Jeden z miestnych mal povedať, že žraloka videli už tri dni pred útokom, dokonca si ho ľudia natáčali. „Nikto z kompetentných to však neriešil,“ uviedol.

Ešte desivejšie sú však vyjadrenie istého muža meom Ashraf, ktorý tvrdí, že v dovolenkovom raji pracuje. Ten ukazuje prstom na tamojších prevádzkovateľov pláží. „Žiaden hotel ani pláž v Hurghade, bohužiaľ, nemá funkčné bezpečnostné siete, ktoré by ľudí chránili pred útokmi žralokov, aj keď je to jedna z požiadaviek ministerstva cestovného ruchu,“ mal napísať na sociálnu sieť Twitter. Dovolenkári majú byť údajne presviedčaní o opaku. „Pracujem tam a keď dostávame nejaké e-maily alebo otázky, klameme a hovoríme, že sieť existuje…“ tvrdí. 

Šokujúce okolnosti tragédie v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Medzitým sa objavili aj správy o tom, čo mohlo byť dôvodom tak brutálneho útoku žraloka na človeka. Zviera sa totiž obvykle takto nespráva. Zvyčajne žralok obeť napadne vo vode raz „zo zvedavosti“ a nechá ju tak. V tomto prípade však útočil opakovane. Podľa tamojšieho ministra životného prostredia išlo o gravidnú samicu, ktorá mohla útočiť preto, že ju mladý muž vyrušil pri kladení embryí.

Objavili sa však aj názory, že správanie žraloka mohlo byť ovplyvnené vojnou v Sudáne, kde sú mŕtvoly zhadzované do mora a môžu lákať žraloky.

Viac o téme: Žralokútok EgyptČervené more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu