Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Otrasný prípad zneužívania: Ocenený lekár znásilnil desiatky pacientov, všetko si nafilmoval

Lekár bol aj napriek sťažnostiam ocenený. Zobraziť galériu (2)
Lekár bol aj napriek sťažnostiam ocenený. (Zdroj: Obec Frosta)

OSLO - Vidiecky lekár sa v severnom Nórsku už mesiace objavuje v novinách. Arne B. (53) vraj sexuálne obťažoval, zneužíval a niekedy aj znásilňoval desiatky žien a mužov. Odkedy polícia vo februári otvorila tiesňovú linku, kde sa môžu postihnutí hlásiť, ich počet neustále rastie. Medzitým je 89 ľudí oficiálne považovaných za obete zneužívania. V 34 prípadoch sa dokonca hovorí o znásilnení.

Lekár má prax v obci Frosta s 2 600 obyvateľmi a pôsobil aj ako úradný lekár. Už v roku 2016 sa ukázalo, že niečo nie je v poriadku. V tom čase – pred siedmimi rokmi – dostal rezort zdravotníctva prvé sťažnosti. Ale až v auguste 2022 sa do toho po tipe z ministerstva zdravotníctva zapojila polícia, začala vyšetrovanie, prehľadala jeho ordináciu aj domov a zriadila horúcu linku.

Muž obťažuje neplnoleté dievčata na stanici. (Zdroj: Tip čiateľa)

Doteraz sa ohlásilo množstvo ľudí. Hlavný vyšetrovateľ Eivind Guldseth z policajného okresu Trondelag v utorok uviedol: "Zatiaľ bolo obetí 89 a obvinenia sa tiež rozšíria na 34 znásilnení na základe aktuálnych výsledkov vyšetrovania."

Polícia našla videá

Počas prehliadok polícia našla 6000 hodín videomateriálu. Lekár zrejme svoje útoky nafilmoval a všetko archivoval a triedil podľa dátumu. Prvé videá vznikli v roku 2016, posledné sú z roku 2021.

Úrad zdravotníctva pri internom šetrení zistil, že lekár robil gynekologické vyšetrenia, hoci neboli potrebné. Na oficiálnom zozname zneužívania sú ale aj iné obludnosti, ako je masáž klitorisu, masáž brucha, rektálna masáž a anestézia pacienta, najmä pred vyšetreniami intímnej oblasti. Mnohí pacienti sa navyše často museli vyzliecť úplne donaha, keď na to nebol dôvod.

Otrasný prípad zneužívania: Ocenený
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Hoci sa na lekára objavili početné sťažnosti, on bol ocenený na jeseň 2021. Vo svojej úlohe lekára zaviedol prísne pandemické pravidlá vo svojej komunite Frosta ešte pred štátnymi nariadeniami, zatvoril obchody a školy a nariadil karanténu. Len pár mesiacov po prevzatí ceny prišiel o licenciu na výkon lekárskej praxe.

Polícia medzitým zaistila lekárov obrovský dom, aby mohli byť uhradené predpokladané náklady na náhradu škody a bolestné. Kedy sa bude musieť lekár zodpovedať na súde, zatiaľ nie je jasné.

Viac o téme: LekárZnásilnenieZneužívanieNórsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu