Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Organizácia na ochranu ľudských práv odsúdila boje v obývaných oblastiach Sudánu

Boje v Sudáne
Boje v Sudáne (Zdroj: SITA/AP/Maheen S./Marwan Ali)

CHARTÚM - Organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) vo štvrtok odsúdila používanie ťažkých zbraní v husto obývaných obytných oblastiach Sudánu.

"Bojujúce strany v Sudáne prejavujú bezohľadnú neúctu voči životom civilistom tým, že používajú nepresné zbrane v obývaných mestských oblastiach," uviedol Muhammad Usmám, sudánsky odborník z HRW, v správe zverejnenej vo štvrtok. HRW vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby urobila viac pre zaistenie bezpečia obyvateľstva a postavila osoby zodpovedné za konflikt pred spravodlivosť.

Podľa HRW svedkovia v sudánskom hlavnom meste Chartúm hlásili, že tam sú umiestnené protilietadlové zbrane a pália do bezprostrednej blízkosti obytných domov. Aj vojaci z polovojenských Síl rýchlej podpory (RSF), ktoré bojujú o moc s oficiálnou armádou, hlásili, že vošli do domov a prespávajú tam. Takisto sa pred bombardovaním a ostreľovaním skrývajú za domami, čím sa budovy stávajú terčom.

Posledné prímerie vypršalo v stredu o polnoci

Mnoho civilistov v Chartúme, ale aj v iných častiach krajiny, je od vypuknutia bojov 15. apríla nútených zdržiavať sa stále doma. V sparných horúčavách majú iba malé zásoby vody, elektrina je zriedkavosťou a nemajú ani dostupnú zdravotnú starostlivosť, uvádza sa v správe HRW. Posledné prímerie vypršalo v stredu o polnoci. Riadna armáda vyhlásila, že je ochotná dodržiavať nový sedemdňový pokoj zbraní, dohodnutý sprostredkovateľmi zo susedného Južného Sudánu. Avšak jej zarytý nepriateľ RSF sa zatiaľ k novému prímeriu nevyjadril.

Viac o téme: BojeOdsúdenieSudánHRWŤažké zbrane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu