Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodvadsiaty siedmy (24. apríla 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook(General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

SEVASTOPOL - Ruská Čiernomorská flotila odrazila v pondelok v ranných hodinách útok dronmi na Sevastopol na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, uviedol na platforme Telegram gubernátor tohto prístavného mesta Michail Razvožajev. Informuje o tom denník The Guardian. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 424

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 424 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

19:00 Hlavnými témami utorňajšieho rokovania Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu bola agresia Ruska proti Ukrajine a implementácia akčného plánu EÚ na zmierňovanie jej dopadov na tretie krajiny. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer po skončení ministerských rokovaní, informuje spravodajca TASR. Diplomati EÚ cez videokonferenciu hovorili s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom, ktorý Úniu vyzval, aby vytrvala vo vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Podľa Káčera sa partneri z EÚ zhodli na potrebe pokračovať vo všestrannej podpore Ukrajiny, osobitne s ohľadom na očakávanú jarnú ofenzívu.

18:58 Kazachom v prípade zapojenia sa do bojov na Ukrajine po návrate do vlasti hrozí dlhoročné väzenie, varovalo v pondelok kazašské ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Varovanie súvisí s oznámením kazašského študenta na sociálnej sieti, že odišiel na Ukrajinu, aby bojoval v radoch ruskej žoldnierskej skupiny vagnerovcov. Hovorca kazašského rezortu diplomacie Ajbek Smadijarov uviedol, že na zapojení sa do bojov "nie je nič romantické". "Chlapci, toto nie je naša vojna," apeloval.

18:33 Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak odmietol v pondelok správu, podľa ktorej Ukrajina na prvé výročie ruskej invázie plánovala útoky v ruskom vnútrozemí. TASR o tom informuje podľa stanice CNN a denníka Washington Post. Podoľak označil pondelkovú správu Washington Post za "zvláštnu mediálnu senzáciu". Americký denník s odvolaním sa na uniknuté dokumenty tajných služieb USA uviedol, že riaditeľ ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Kyrylo Budanov dal jednému zo svojich dôstojníkov pokyn "pripraviť sa na hromadné útoky 24. februára... so všetkým čo HUR má".

18:19 Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok na zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) OSN odsúdil "skazu" spôsobenú ruskou inváziou na Ukrajinu. Zasadnutiu predsedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. TASR správu prevzala z agentúry AFP a britskej spravodajskej stanice Sky News.

Šéf OSN za prítomnosti Lavrova povedal, že ruská invázia je porušením medzinárodného práva a "spôsobuje obrovské utrpenie" ukrajinskému ľudu. Podľa jeho slov je "napätie medzi svetovými mocnosťami na historickom maxime". "Naliehavo sú potrebné účinné reakcie," dodal.

16:30 Ukrajina vedie s Ruskom rozhovory o výmene všetkých vojnových zajatcov. Uviedol to v pondelok riaditeľ ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Áno, blížime sa k tomu," povedal Budanov, ktorý má na starosti výmeny zajatcov, pre tlačovú agentúru RBK Ukrajina. Podľa tejto predstavy majú prepustiť všetkých Ukrajincov v ruskom zajatí výmenou za všetkých ruských vojakov zajatých ukrajinskými silami.

15:59 V Rusku sa budúci rok uskutočnia prezidentské voľby aj napriek prebiehajúcemu konfliktu na Ukrajine. Uviedol to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR podľa správy agentúry DPA. Kremeľ tak odmietol špekulácie o možnom odložení nadchádzajúcich prezidentských volieb. Predsedníčka ruskej Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Ella Pamfilovová predtým v pondelok obvinila Západ zo sabotovania voľby prezidenta v Rusku. "Západné krajiny, najmä USA, na to minuli obrovské sumy peňazí," povedala v príhovore na univerzite v Chabarovsku.

13:20 Moskovský súd dnes potvrdil väzbu Darji Trepovovej, ktorá je obvinená z terorizmu v súvislosti s atentátom na proruského vojenského blogera známeho ako Vladlen Tatarskij. S odvolaním sa na svojho spravodajcu na súde o tom informovala agentúra TASS. Trepovová, ktorú vyšetrovatelia zadržali krátko po incidente, sa proti zotrvaniu vo väzbe predtým odvolala. Dnes pred súdom vyjadrila ľútosť nad tým, čo sa v 2. apríli v kaviarni v Petrohrade stalo.

12:37 Viac ako 300 novinárov, ktorí v minulosti pracovali v Moskve ako zahraniční spravodajcovia, žiada ruskú vládu o okamžité prepustenie amerického novinára denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha, väzneného pre obvinenia zo špionáže. Novinári zároveň uvádzajú, že Gershkovichovo uväznenie vysiela "znepokojivý a nebezpečný" signál o postoji Ruska k nezávislým médiám, informuje o tom správa denníka The Guardian.

12:35 Príslušníci ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny bojujúci o východoukrajinské mesto Bachmut už nebudú brať vojnových zajatcov a ukrajinských vojakov už budú len zabíjať, uviedol vodca vagnerovcov Jevgenij Prigožin. Informuje o tom správa agentúry AFP.

12:32 Viac ako 1600 používateľov Facebooku zdieľalo zavádzajúce video o tom, že zatykač na ruského prezidenta Vladimíra Putina a ruskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú vydaný Medzinárodným trestným súdom (ICC) je neplatný, keďže Rusko a Ukrajina nie sú zmluvnými štátmi ICC. Video sa začalo šíriť 18. marca 2023 – o deň neskôr, než ICC vydal zatykač na základe obvinení z neoprávneného presunu ukrajinských detí do Ruska. Na dezinformácie upozorňuje tlačová agentúra AFP.

12:30 „Pred niekoľkými týždňami vydal Medzinárodný trestný súd zatykač na Vladimíra Putina za vojnový zločin nezákonnej deportácie a presunu detí z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska. Ale treba urobiť viac,“ hovorí @OfficeGSBrown

11:35 Ruské bezpečnostné orgány objavili v zalesnenej oblasti blízko hlavného mesta Moskva havarovaný bojový dron nesúci výbušninu, uviedla v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na ruské médiá.

11:12 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (17. - 23. 4.) na Slovensko 19 900 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 437 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 16 789 ľudí. Informovali o tom z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

10:54 Rusko využíva cestovné pasy ako nástroj "rusifikácie" v okupovaných častiach Ukrajiny, vyplýva z najnovších poznatkov britských tajných služieb, z ktorých v pondelok citovalo tamojšie ministerstvo obrany. Informuje o tom správa denníka The Guardian. Úrady v okupovaných oblastiach "takmer určite" nanucujú obyvateľstvu prijatie ruských pasov, uvádza sa vo vyhlásení rezortu obrany v Londýne.

10:20 Ukrajinské ozbrojené sily sa zhromažďujú v Záporožskej oblasti, uviedol v pondelok na platforme Telegram tamojší Moskvou dosadený predstaviteľ Vladimir Rogov. Podľa Rogova, ktorého citovali ruské štátne tlačové agentúry, sa v oblasti mesta Huľajpole momentálne nachádza 12 000 ukrajinských vojakov. Mesto sa nachádza priamo na kontaktnej línii v Záporožskej oblasti. Infromuje o tom správa denníka The Guardian.

9:20 Globálne výdavky na zbrojenie dosiahli v roku 2022, v ktorom Rusko napadlo Ukrajinu, nový rekord, keď vzrástli o 3,7 percenta na približne 2,24 bilióna dolárov. Uvádza sa to v správe, ktorú v pondelok zverejnil Štokholmský medzinárodný inštitút pre mierový výskum (SIPRI).

8:40 Ruské sily v okupovanom Bediansku v Záporožskej oblasti nútia miestnych lekárov, ktorí dostali ruské pasy, aby sa zaregistrovali na vojenskú službu, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl 24. apríla. Rusko údajne čelí „katastrofálnemu nedostatku zdravotníckeho personálu na bojisku“.

8:14 Rusko sústredí svoje sily na ofenzívne operácie v oblasti východoukrajinských miest Bachmutu, Avdijivky a Marjinky, kde sa vedú najtvrdšie boje z celého frontu. V pravidelnom hodnotení situácie na bojisku to podľa agentúry Unian píše ukrajinský generálny štáb.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu