Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ukrajina EÚ odkázala, že pred ofenzívou potrebuje predovšetkým muníciu

Rastislav Káčer
Rastislav Káčer (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

LUXEMBURG - Hlavnými témami utorňajšieho rokovania Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu bola agresia Ruska proti Ukrajine a implementácia akčného plánu EÚ na zmierňovanie jej dopadov na tretie krajiny. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer po skončení ministerských rokovaní.

Diplomati EÚ cez videokonferenciu hovorili s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom, ktorý Úniu vyzval, aby vytrvala vo vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Podľa Káčera sa partneri z EÚ zhodli na potrebe pokračovať vo všestrannej podpore Ukrajiny, osobitne s ohľadom na očakávanú jarnú ofenzívu.

"Máme dohodu o dodávkach munície, ktorú máme na skladoch a o spoločných nákupoch. Ukrajina potrebuje dostatok ťažkej vojenskej techniky a predovšetkým munície. Politickú dohodu z minulého mesiaca o jej spoločnom nákupe a financovaní musíme čo najrýchlejšie uviesť do praxe,“ uviedol Káčer. Pripomenul, že Slovensko má kapacity na výrobu 155 mm delostreleckej munície, ktorú potrebujú Ukrajinci.

Káčer po skončení ministerských rokovaní: Ukrajina EÚ odkázala, že pred ofenzívou potrebuje predovšetkým muníciu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Káčer spolu so šéfom poľskej diplomacie v Luxemburgu povzbudil ostatné členské krajiny eurobloku, aby po vzore dodaných stíhačiek Mig-29 neváhali ani oni s dodávkami takejto bojovej techniky Kyjevu. V diskusiách rezonovala aj téma povojnovej obnovy Ukrajiny či otázka ďalšieho využitia Európskeho mierového nástroja vrátane jeho navýšenia.

Ministri vyjadrili obavy ohľadom situácie v Gruzínsku

Káčer uviedol, že počas pracovného obeda so šéfom gruzínskej diplomacie Iliom Darčiašvilim európski diplomati ocenili reformný pokrok eurointegračných snáh Gruzínska a vyjadrili podporu pri plnení a implementácii 12 odporúčaní nevyhnutných na udelenie kandidátskeho štatútu tejto krajine. Ministri zároveň vyjadrili obavy ohľadne posledného vývoja v Gruzínsku a odkázali, že sa treba vyvarovať akejkoľvek rétorike a populizmu poškodzujúcich reputáciu krajiny a spochybňujúce jej európske i euroatlantické hodnotové ukotvenie. "Gruzínskemu ministrovi som povedal, že aj cesta Slovenska do EÚ bola miestami tŕnistá a že sme pripravení sa podeliť o naše skúsenosti s integračným a transformačným procesom," uviedol Káčer.

Diplomati EÚ sa zhodli na zriadení Partnerskej misie EÚ v Moldavsku v rámci spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky. Jej cieľom je zvýšiť odolnosť bezpečnostného sektora Moldavska vrátane kybernetickej bezpečnosti a boja proti manipulácii a zasahovaniu zahraničných informácií.

Na okraj zasadnutia Rady ministrov Káčer rokoval o spolupráci a koordinácii spoločných aktivít so svojimi partnermi zo Slavkovského formátu (S3), ministrom zahraničných vecí Českej republiky Janom Lipavským a Rakúska Alexandrom Schallenbergom.

Viac o téme: DiplomatiUkrajinaRastislav Káčer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu