Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Steinmeier v Kanade: Aj naša demokracia je kritickou infraštruktúrou

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier počas návštevy Kanady Zobraziť galériu (2)
Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier počas návštevy Kanady (Zdroj: SITA/Justin Tang/The Canadian Press via AP)

OTTAWA – Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval v pondelok počas návštevy Kanady na spoločnú obranu liberálnych demokracií, ktoré sú podľa neho vystavené útokom zvnútra i zvonka. Informuje o tom agentúra DPA.

"Musíme zabrániť tomu, aby sme boli politicky a hospodársky zraniteľní," povedal Steinmeier v Ottawe na stretnutí s generálnou guvernérkou Mary Simonovou. Generálna guvernérka je v Kanade zástupkyňou britského kráľa ako hlavy štátu. "Aj naša demokracia je kritickou infraštruktúrou. Zachovávajme ju a chráňme pred útokmi zvnútra a zvonka."

Okrem Ruska spomenul ako globálnu výzvu aj Čínu. Jej ekonomické a politické mocenské nároky budú podľa Steinmeiera dlhodobo určovať budúcnosť medzinárodných vzťahov. Kanada ako tichomorská krajina pritom zohráva dôležitú úlohu pri snahách západných štátov čeliť rastúcemu vplyvu Číny v Indopacifiku. Nemecko a Kanada majú spoločný cieľ: "Chceme rozšíriť naše kontakty so štátmi tohto regiónu, aby sme znížili jednostrannú závislosť od Číny," doplnil nemecký prezident.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier počas návštevy Kanady
Zobraziť galériu (2)
Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier počas návštevy Kanady  (Zdroj: SITA/Justin Tang/The Canadian Press via AP)

Steinmeier pricestoval s manželkou Elke Büdenbenderovou do kanadského hlavného mesta v nedeľu. Na štvordňovej návšteve ho sprevádza hospodárska delegácia, aj ministerka školstva a výskumu Bettina Starková-Watzingerová. V pondelok sa Steinmeier stretol s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Ten vyzdvihol vedúce postavenie Nemecka napríklad v skupine G7 a zdôraznil, že obe krajiny spolupracujú pri podpore Ukrajiny.

Viac o téme: DemokraciaInfraštruktúraNemeckoKanadaFrank-Walter Steinmeier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu