Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň štyristotridsiaty šiesty (3. mája 2023)

V Rusku horí sklad ropy Zobraziť galériu (3)
V Rusku horí sklad ropy (Zdroj: Twitter/NEXTA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal denníku Washington Post v interview zverejnenom v utorok, že Biely dom ho neupozornil na únik tajných amerických dokumentov, ktoré minulý mesiac zaujali pozornosť celého sveta a obsahovali aj citlivé údaje o ukrajinskej armáde. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 433

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 433 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

22:00 Ruské úrady v stredu začali vyšetrovanie údajného útoku dronmi na sídlo prezidenta Vladimira Putina. Informuje o tom agentúra AFP. "Na základe pokynu predsedu Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Alexandra Bastrykina sa začalo trestné konanie podľa článku 205 Trestného zákona Ruskej federácie v súvislosti s pokusom kyjevského režimu o útok bezpilotnými lietadlami na kremeľskú rezidenciu prezidenta Ruska," uviedol vo vyhlásení výbor, ktorý sa zaoberá závažnými trestnými činmi.

20:44 Ruský exprezident Dmitrij Medvedev vyzval v stredu na "fyzickú likvidáciu" ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Jeho vyjadrenie prišlo po tom, čo Moskva obvinila Kyjev z útoku dronmi na Kremeľ, ktorého cieľom mal byť údajne atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR informuje na základe správ agentúry AFP a britských médií. "Po dnešnom teroristickom útoku nezostávajú iné možnosti než fyzická likvidácia Zelenského a jeho kliky," napísal Medvedev na platforme Telegram. Podľa stanice Sky News tak zopakoval tvrdenia Moskvy, podľa ktorej bol incident s dronmi činom terorizmu.

19:35 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu potvrdil, že zaregistroval správy o údajnom útoku ukrajinských dronov na Kremeľ, ich pravosť však nemôže potvrdiť. "Jednoducho to nevieme," povedal Blinken novinárom podľa televízie CNN na podujatí organizovanom denníkom Washington Post. "Všetko, čo prichádza z Kremľa, by som bral s veľmi veľkou rezervou," dodal šéf americkej diplomacie. "Uvidíme, aké budú fakty. Je ťažké to komentovať alebo špekulovať o tom bez toho, aby sme tieto fakty poznali," podotkol ďalej Blinken.

18:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu odmietol zodpovednosť za útok dronmi na Kremeľ, z ktorého Moskva obvinila Kyjev. TASR správu prevzala z agentúry AFP a stanice Sky News. "Neútočíme na (ruského prezidenta Vladimira) Putina ani na Moskvu, bojujeme na našom území. Bránime naše dediny a mestá," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii počas návštevy vo fínskom hlavnom meste Helsinki. Dodal, že potrestanie šéfa Kremľa Ukrajina prenechá súdu. Zelenskyj tiež upozornil, že ukrajinské sily nemajú dostatok zbraní na to, aby ich mohli nasadiť na takéto incidenty, píše stanica CNN.

18:29 Predseda ruskej Štátnej dumy (dolnej komory parlamentu) Viačeslav Volodin v stredu vyzval na "zničenie kyjevského režimu" po údajnom útoku dronmi na Kremeľ, o ktorom Moskva tvrdí, že bol pokusom Ukrajiny spáchať atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "S režimom (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského nemožno rokovať. Budeme žiadať nasadenie zbraní schopných zastaviť a zničiť teroristický režim v Kyjeve," napísal Volodin na svojom účte v aplikácii Telegram.

18:00 Ruské ostreľovanie Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny pripravilo v stredu o život najmenej 16 ľudí a ďalších 22 osôb utrpelo zranenia, uviedol tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. TASR informuje na základe správ agentúry DPA a AFP. V oblastnej metropole Cherson, kde hlásili 12 obetí na životoch, sa podľa gubernátora stala terčom ostreľovania železničná stanica a železiarstvo.

17:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu počas návštevy Fínska vyhlásil, že tento rok bude "rozhodujúci" pre víťazstvo Ukrajiny v boji proti ruským inváznym silám. Apeloval tiež na dodávky ťažkých zbraní pre Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Som presvedčený, že tento rok bude rozhodujúci pre nás, pre Európu, pre Ukrajinu - rozhodujúci pre víťazstvo," povedal Zelenskyj novinárom na tlačovej konferencii s fínskym prezidentom Saulim Niinistöm. Poďakoval sa mu za doterajšiu vojenskú podporu a dodal, že sa zhodli na urýchlení budúcich dodávkach zbraní pre Kyjev.

15:42 Ukrajina v stredu oznámila, že nemá nič spoločné s údajným útokom dronov na Kremeľ, ktorý Moskva označila za pokus o zabitie ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Ukrajina nemá nič do činenia s útokmi dronov na Kremeľ," uviedol hovorca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Ukrajina podľa jeho slov na Kremeľ neútočí, pretože to v prvom rade nevedie k riešeniu žiadnych vojenských cieľov.

14:48 Moskva v stredu oznámila, že zostrelila dve ukrajinské bezpilotné lietadlá, ktoré mierili na Kremeľ, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a AP. Rusko podľa AFP zároveň obvinilo Kyjev z pokusu o atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina. "Dve bezpilotné lietadlá mierili na Kremeľ... zariadenia boli zneškodnené," uviedol Kremeľ vo vyhlásení. Túto operáciu označil za "plánovaný teroristický čin" a pokus o ohrozenie života prezidenta Ruskej federácie. Pri tomto incidente nezaznamenal škody ani zranenia.

13:45 Pápež František sa v stredu vo Vatikáne stretol so zahraničným vyslancom Ruskej pravoslávnej cirkvi. Informujú o tom správy z agentúr AP a APA. Predseda odboru vonkajších vzťahov moskovského patriarchátu metropolita Anton Sevriuk sa zúčastnil na Františkovej stredajšej audiencii na Námestí svätého Petra vo Vatikáne. Na jej konci sa pápežom stretol. Odovzdal mu dar, ikonu, ktorú František požehnal.

13:33 Maďarské Národné zhromaždenie v stredu poverilo vládu predĺžením stavu núdze spôsobeného vojnou na Ukrajine do 25. novembra. Toto rozhodnutie vláde umožňuje pokračovať v riadení krajiny dekrétmi.

13:02 Rusko bude pokračovať v rozhovoroch s Organizáciou Spojených národov a ďalšími stranami obilnej dohody, nurobí však nič, čo by poškodilo jeho vlastné záujmy. V stredu to uviedol kremeľský hovorca Dmitrij Peskov, informuje o tom správa z agentúry Reuters.

12:07 V ukrajinskom meste Cherson začne od piatka večera platiť 58-hodinový zákaz vychádzania. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Počas týchto 58-hodín je zakázané pohybovať sa na uliciach mesta," uviedol gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin v aplikácii Telegram.

11:26 Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) daruje vojnou zasiahnutej Ukrajine energetické zariadenia na obnovu poškodenej energetickej infraštruktúry v nákupnej hodnote jedného milióna eur.

10:29 Rusko pravdepodobne mení ciele pri koordinovaných hromadných raketových úderoch. Ruské raketové údery sa pravdepodobne presúvajú z cieľov zameraných na energetickú infraštruktúru Ukrajiny na vojenskú, priemyselnú a logistickú infraštruktúru, napísalo 3. mája britské ministerstvo obrany. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

8:52 Bielorusko v máji vo svojom vzdušnom priestore usporiada ďalšie letecké cvičenie s ruskou armádou. Chcú spoločne preveriť bojovú pripravenosť letectva i pozemných jednotiek. Počas cvičenia plánujú aj nábor až 1000 nových brankárov. Podľa agentúry TASS o tom dnes informovalo bieloruské ministerstvo obrany.

7:44 Na území Krasnodar v Rusku horí sklad ropy. Uvádza sa, že dron vletel do tankera s ropnými produktmi v prístave Taman. Toto je ďalšie miesto, kde Čiernomorská flotila tankovala. Miestny guvernér uviedol, že požiar dostal najvyšší stupeň závažnosti. 

7:04 Rusko podniklo už tretiu nočnú vlnu útokov na ukrajinskú metropolu Kyjev za posledných šesť dní, informovali v stredu skoro ráno mestské úrady. Podľa nich však systémy protivzdušnej obrany zničili všetky útočné drony a zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete ani škody. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

6:32 Spojené štáty posielajú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za približne 300 miliónov dolárov, vrátane obrovského množstva delostreleckých nábojov, rakiet vzduch-zem a inej munície, keďže sa blíži jarná ofenzíva Ukrajiny proti ruským silám. V utorok to uviedli nemenovaní americkí predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra AP.

6:28 Okresný súd v meste Tula v európskej časti Ruska odsúdil v utorok dvoch obžalovaných v prípade vraždy ruskej novinárky a propagandistky Darie Duginovej na 3,5 roka väzenia. Obžaloba žiadala pre každého z nich tri roky a 11 mesiacov odňatia slobody, informuje o tom správa z Rádia Sloboda.

Daria Duginová bola dcéra publicistu Alexandra Dugina, ktorý je považovaný za jedného z hlavných ideológov vojny rozpútanej Ruskom voči Ukrajine. O život prišla vlani 20. augusta pri výbuchu nálože nastraženej v aute. Duginová sa v tom čase vracala z nacionalistického festivalu Tradícia, ktorý sa konal na jednom z predmestí Moskvy. Na festivale bola spolu s otcom.

6:18 Poslanci mestského zastupiteľstva v Petrohrade žiadajú ruského prezidenta Vladimira Putina, aby nariadil prepustiť z vyšetrovacej väzby mladú výtvarníčku Sašu Skočilenkovú. Tá sa stala známou, keď v obchodoch s potravinami vymieňala cenovky za lístky s informáciami o pôsobení ruských vojakov na Ukrajine.

Nepríjemný únik odhalil, že Spojené štáty znepokojuje blížiaca sa ofenzíva ukrajinských síl proti ruským vojakom a že majú obavy aj zo stavu ukrajinskej protivzdušnej obrany. "Nedostal som skôr informácie (o úniku) od Bieleho domu, ani od Pentagónu. Nemali sme ich. Ja osobne nie," povedal Zelenskyj v interview.

"Sme preto v nevýhode," vysvetlil. "Neprospieva to povesti Bieleho domu a myslím si, že to neprospieva ani povesti Spojených štátov," dodal. Materiály zverejnené na internete obsahovali čiastočné, mesiac staré informácie o bojoch a armáde Ukrajiny.

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov 12. apríla povedal, že uniknuté dokumenty Pentagónu, teda amerického ministerstva obrany, obsahovali kombináciu pravdy a falošných informácií o armáde Ukrajiny, a bagatelizoval ich negatívny dopad.

Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť zareagoval na Zelenského slová takto: "S našimi ukrajinskými partnermi sme v neustálom kontakte, komunikujeme o celej škále záležitostí vrátane nepovolených odhalení, ale nebudeme zachádzať do podrobností o týchto dôverných rozhovoroch."

Hovorca Pentagónu Patrick Ryder uviedol, že americký minister obrany Lloyd Austin sa o tejto záležitosti rozprával s množstvom spojencov vrátane Reznikova. "Austin mal veľké množstvo telefonátov, veľké množstvo kontaktov s našimi spojencami a partnermi po celom svete, s ktorými o tejto záležitosti diskutoval. Zdôraznil im, ako vážne berieme túto vec. Mal aj niekoľko rozhovorov so svojím ukrajinským kolegom, ministrom Reznikovom," povdal Ryder pre americkú televíziu CNN.

Zo zverejnenia tajných materiálov na internete je obvinený IT špecialista Vzdušných síl Národnej gardy USA, 21-ročný Jack Teixeira. Ide o najškodlivejší online únik vládnych dokumentov za posledné desaťročie. Minulý mesiac Teixeiru zatkli. Materiály zverejňoval v chatovacej skupine na platforme Discord niekoľko mesiacov. Neskôr sa objavili aj v iných sociálnych médiách.

Dokumenty obsahovali tiež informácie o stratách v radoch ruských a ukrajinských vojakov, ako aj o stratách techniky a zbraní, podrobnosti o prieskumných letoch NATO nad Čiernym morom a opisy toho, ako Američania sledovali blízkeho partnera, Ukrajinu.

Viac o téme: únikTajné dokumentyJoe BidenVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu