Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Desiatky mobilov dnes dostali upozornenie: Británia prvýkrát testovala celoštátny systém núdzového varovania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

LONDÝN- Spojené kráľovstvo v nedeľu po prvý raz otestovalo svoj nový celoštátny systém núdzového varovania. Na desiatkach miliónov mobilných telefónov sa ozval hlasný alarm a prijali správu s upozornením, informuje agentúra AP a stanica Sky News.

Národný systém v Británii vytvorili na základe podobných projektov v Kanade, Japonsku, Holandsku a USA. Cieľom je varovať ľudí pred životunebezpečnými situáciami, ako sú závažné povodne či požiare, v oblastiach, kde sa nachádzajú.

Upozornenie vopred ohlásili na 15.00 h miestneho času (16.00 h SELČ). Niektoré telefóny sa však ozvali skôr a iné o niekoľko minút neskôr. Viacerí používatelia sociálnych sietí sa sťažovali, že varovanie vôbec nedostali. Výrazný zvuk trvajúci desať sekúnd sprevádzala vibrácia a správa o tom, že ide o test. Alarm sa ozval aj na telefónoch nastavených na tichý režim.

Najväčšie cvičenie svojho druhu

Tí, ktorí si neželali varovanie dostať, sa mohli z prijímania upozornení odhlásiť v nastaveniach svojho zariadenia, prípadne si vypnúť telefón alebo ho prepnúť do režimu v lietadle. Hovorca britskej vlády uviedol, že išlo o "vôbec najväčšie cvičenie verejnej komunikácie svojho druhu". Doplnil, že v spolupráci s operátormi preskúmajú výsledky a zohľadnia svoje zistenia.

Testovanie spustilo kritiku

Kritici plánov vlády tvrdia, že bezpečnosť by mohli ohroziť samotné varovania, napríklad v prípade vodičov počas jazdy či obetí domáceho násilia, ktoré majú tajný telefón. Niektorí politici tiež vyhlásili, že štát by nemal takto zasahovať do života občanov.

 Vláda uviedla, že systém núdzových varovaní je jednostranný a funguje na všetkých kompatibilných zariadeniach v sieťach 4G a 5G, teda aj tabletoch a inteligentných hodinkách s dátovými službami. Nepotrebuje telefónne čísla a nezhromažďuje tiež lokalitu či iné údaje.

Viac o téme: MobilVeľká BritániaNotifikáciaSystém núdzového varovania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu