Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na konci ramadánu si ľudia v celom Turecku pripomínajú obete smrteľných februárových zemetrasení

Ľudia v oblasti zemetrasení si na konci ramadánu uctili mŕtvych Zobraziť galériu (2)
Ľudia v oblasti zemetrasení si na konci ramadánu uctili mŕtvych (Zdroj: Twitter/dpa news agency)

KAHRANMARAŠ - Ľudia po celom Turecku si v nedeľu pri príležitosti skončenia moslimského pôstneho mesiaca ramadán uctili obete ničivých zemetrasení, ktoré pred vyše dvoma mesiacmi postihli turecko-sýrsku pohraničnú oblasť. Informuje agentúra DPA.

Na cintoríne blízko juhotureckého mesta Kahramanmaraš, zasiahnutého zemetraseniami, obyvatelia sadili kvety na hroby svojich príbuzných, ktorí pri katastrofe zahynuli, a hroby detí zdobili hračkami a sladkosťami. Po zemetraseniach z februára museli len na tomto jednom mieste vykopať 6000 hrobov, uviedol v nedeľu zamestnanec cintorína.

Archívne video: Masívne zemetrasenie v Turecku

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

 

Juhovýchodné Turecko a severnú Sýriu postihli 6. februára dve silné zemetrasenia s magnitúdou 7,7 a 7,6. Celkovo prišlo o život v oboch krajinách vyše 57.000 ľudí a len v Turecku sa z vyše dvoch miliónov obyvateľov stali bezdomovci.

Zemetrasenie v Turecku
Zobraziť galériu (2)
Zemetrasenie v Turecku  (Zdroj: SITA/IHA via AP)

Prišli o rodiny

Na cintoríne pri Kahramanmaraši jedna žena so slzami v očiach povedala, že si prišla uctiť pamiatku príbuzných, ktorí zahynuli - svojich rodičov a dvoch zo svojich sestier. O niekoľko krokov ďalej sa ďalšia žena modlila pri hrobe svojej dcéry a desaťročnej vnučky, ktoré sa stali obeťami zemetrasení. Na mnohých provizórnych hroboch orámovaných drevenými doskami viali turecké zástavy. Z reproduktorov zneli verše z Koránu, posvätnej knihy islamu, a ľudia padali pred hrobmi na kolená a vzlykali.

V Turecku sa koniec ramadánu prekrýva so štátnym sviatkom, Festivalom detí.
 

Viac o téme: RamadánZemeterasenieTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu