Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šéf diplomacie Európskej únie odsúdil výroky čínskeho veľvyslanca o postsovietskych štátoch: Sú neprijateľné!

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP)

BRUSEL -Výroky čínskeho veľvyslanca vo Francúzsku, ktorými spochybnil nezávislosť postsovietskych krajín, sú "neprijateľné", uviedol v nedeľu šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Správu priniesla agentúra AFP.

 Ako Borrell dodal, dúfa, že tieto výroky neodzrkadľujú oficiálny postoj Pekingu. "Výroky čínskeho veľvyslanca vo Francúzsku sú neprijateľné. EÚ môže len predpokladať, že nevystihujú oficiálnu politiku Číny," napísal šéf diplomacie EÚ na Twitteri.

Borrellova reakcia je najnovším prejavom pobúrenia v Európe, ktoré vyvolali piatkové vyjadrenia čínskeho ambasádora pre francúzsku televíziu. Čínsky veľvyslanec Lu Ša-jie povedal, že krajiny, ktoré sa vynorili po páde Sovietskeho zväzu, "nemajú na základe medzinárodného práva štatút zvrchovaných krajín, pretože neexistuje medzinárodná zmluva potvrdzujúca ich postavenie nezávislých štátov".

Krajiny výrok odsúdili

Ukrajina a ďalšie nezávislé postsovietske republiky - vrátane členských štátov EÚ Estónska, Lotyšska a Litvy - odsúdili výroky veľvyslanca Lua.

Francúzsko v nedeľu vyjadrilo plnú solidaritu všetkým krajinám, na ktoré sa vyjadrenia vzťahovali. Hovorca francúzskeho rezortu diplomacie uviedol, že tieto krajiny svoju nezávislosť získali po desaťročiach utláčania - po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí písomne vyjadrilo "ohromenie" nad týmito výrokmi a uviedlo, že teraz je na rade čínska vláda, aby potvrdila alebo vyvrátila, či tieto výroky odzrkadľujú jej postoj.

Čína rozvíja svoje vzťahy s Ruskom, hoci sa snaží pred svetom vykresľovať ako štát, ktorý je neutrálny vo vojne na Ukrajine. Paríž a Washington naliehajú na Peking, aby hral aktívnejšiu úlohu v presviedčaní Moskvy, nech pristúpi na mier.

Viac o téme: ČínaFrancúzskoEurópska úniaJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu