Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Azerbajdžan zriadil v Lačinskom koridore kontrolné stanovište

Azerbajdžanskí vojaci na území Náhorného Karabachu
Azerbajdžanskí vojaci na území Náhorného Karabachu (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

BAKU - Azerbajdžan v nedeľu uviedol, že zriadil kontrolné stanovište v Lačinskom koridore, ktorý je jedinou pozemnou cestou spájajúcou Náhorný Karabach s Arménskom. Informuje agentúra AFP.

 Znepriatelené Arménsko a Azerbajdžan sa už niekoľko desaťročí sporia o Náhorný Karabach, ktorý je od sovietskych čias formálne súčasťou Azerbajdžanu, no žijú tam prevažne Arméni. Obe krajiny viedli v uplynulých desaťročiach dve vojny o tento región.

Baku zriadilo v tejto oblasti prvé kontrolné stanovište od konca druhej vojny o Náhorný Karabach, ktorá sa odohrala v jeseni 2020. Boje vtedy ukončilo prímerie sprostredkované Ruskom. "Jednotky azerbajdžanskej pohraničnej služby zriadili hraničné kontrolné stanovište na suverénnom území Azerbajdžanu," uviedla tamojšia pohraničná služba. Dodala, že ide o reakciu na podobný krok Arménska.        

Arménsko by malo zaručiť bezpečný prechod        

Na základe prímeria, ktoré ukončilo boje medzi týmito dvoma krajinami v roku 2020, je Azerbajdžan povinný zaručiť bezpečný prechod Lačinským koridorom, pripomína AFP. Baku tvrdí, že úlohou kontrolného stanovišťa zriadeného v nedeľu o 12.00 miestneho času (10.00 h SELČ) je "zabrániť nelegálnej preprave pracovnej sily, zbraní a mín".

Padlo obvinenie

Azerbajdžanské ministerstvo zahraničných vecí zároveň obvinilo Arménsko, že využíva Lačinský koridor na rotáciu armády, "prevoz zbraní a munície, ako aj nezákonné obchodovanie s prírodnými zdrojmi".

Uviedlo tiež, že zaznamenalo armádny konvoj vstupujúci na azerbajdžanské územie a tiež "výstavbu vojenskej infraštruktúry" v tesnej blízkosti Azerbajdžanu. Azerbajdžanský rezort diplomacie dodal, že kontrolné stanovište v Lačinskom koridore bolo zriadené v reakcii na tieto hrozby a provokácie a bude prevádzkované v spolupráci s ruskými mierovými silami.

Viac o téme: AzerbajdžanArménskoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu