Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Chudoba v Británii rastie, potravinové banky rozdali vlani rekordný objem pomoci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Chudoba v Británii je na vzostupe, pričom v stále väčšej miere zasahuje zamestnanú populáciu. Poukázali na to najnovšie údaje spoločnosti, ktorá kontroluje najväčšiu sieť potravinových bánk. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spoločnosť Trussell Trust, ktorá podporuje približne 1300 centier potravinových bánk naprieč celou Britániou, uviedla, že za obdobie od apríla 2022 do konca marca 2023 distribuovala rekordné zhruba 3 milióny balíkov s potravinovou pomocou. To je o 37 % viac než v roku 2021/2022 a viac než dvojnásobok v porovnaní so situáciou spred piatich rokov. Navyše vyše milióna balíkov bolo určených pre deti.

Spoločnosť zároveň dodala, že približne 760.000 Britov využilo pomoc jej siete prvýkrát. To je zhruba o 38 % viac než v roku 2021/2022. Bezprecedentne sa zvýšil počet zamestnaných ľudí, ktorí v dôsledku vysokej inflácie už nie sú schopní financovať životné náklady z nízkeho platu. Britský štatistický úrad minulý týždeň zverejnil údaje o vývoji inflácie za marec. Celková medziročná miera inflácie sa síce zmiernila na 10,1 % z februárovej úrovne 10,4 %, avšak ceny potravín a nealkoholických nápojov vzrástli o 19,1 %, najvýraznejšie od augusta 1977.

"Neustále zvyšovanie počtu balíkov určených na potravinovú pomoc za posledných päť rokoch naznačuje, že je to skôr pretrvávajúca nízka úroveň príjmov a nevhodný systém sociálneho zabezpečenia, ktoré nútia čoraz viac Britov obracať sa na potravinové banky, než súčasná kríza či predtým pandémia nového koronavírusu," povedala šéfka Trussell Trust Emma Revieová. V tejto súvislosti vyzvala britskú vládu, aby systém dotácií upravila tak, že bude pokrývať nevyhnutné náklady.

Viac o téme: PotravinyZdražovanieChudobaInfláciaBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu