Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Británia uvalila sankcie na päť osôb spojených s väznením Kara-Murzu

(Zdroj: Twitter/rassenstein)

LONDÝN - Británia uvalila v piatok sankcie na päť osôb zapojených do súdneho procesu s popredným kritikom Kremľa Vladimirom Kara-Murzom, ktorého v pondelok moskovský súd odsúdil na 25 rokov väzenia. TASR o tom informuje podľa piatkovej správy denníka The Guardian.

Sankcie sa vzťahujú na sudkyňu Jelenu Lenskú, vyšetrovateľov Denisa Kolesnikova a Andreja Zadačina a agentov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexandra Samofala a Konstantina Kudriavceva, ktorí Kara-Murzu sledovali na viacerých cestách, než bol v roku 2015 otrávený.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly vyzval na okamžité a bezpodmienečné prepustenie Kara-Murzu a Rusko obvinil z "úplného pohŕdania základných ľudských práv". Moskovský mestský súd v pondelok odsúdil Kara-Murzu na 25 rokov väzenia s prísnym režimom, pričom ho uznal za vinného z velezrady, zo spolupráce s nežiaducou organizáciou a šírenia dezinformácií o ruských ozbrojených silách. Dostal tiež pokutu 400.000 rubľov a zákaz vykonávať prácu novinára počas siedmich rokov. Tento väznený opozičný politik má dvojité rusko-britské občianstvo.   

Viac o téme: SankcieBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu