Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Británia zaviedla nové sankcie voči Iránu vrátane revolučných gárd

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly (Zdroj: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali)

LONDÝN - Britská vláda uvalila v pondelok ďalšie sankcie na predstaviteľov iránskeho režimu zodpovedných za porušovanie ľudských práv v krajine vrátane zástupcov Revolučných gárd (IRGC). Informuje tlačové vyhlásenie zverejnené na webovej stránke vlády v Londýne.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly oznámil zavedenie sankcií vrátane zákazu vstupu do Spojeného kráľovstva a zmrazenia majetku voči štyrom veliteľom IRGC. Pod ich vedením revolučné gardy útočili na neozbrojených protestujúcich, čo viedlo k mnohým obetiach na životoch vrátane detí. Londýn ich tiež obviňuje zo svojvoľného zatýkania a mučenia demonštrantov.

"Iránsky režim je zodpovedný za brutálne represie Iráncov a za šírenie krviprelievania vo svete," povedal šéf britskej diplomacie Cleverly. Dodal, že sankcie sa vzťahujú na revolučné gardy ako celok. Na sankčnom zozname figurujú aj iránsky generálny prokurátor a mravnostná polícia. Británia prijala od októbra 2022 sankcie súvisiace s porušovaním ľudských práv voči viac ako 70 iránskym predstaviteľom a subjektom. Celkovo je na sankčnom zozname Londýne už vyše 300 iránskych subjektov.

Viac o téme: Ľudské právaSankcieBritániaIránRevolučné gardy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu