Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Londýne na budúci rok otvoria nové Múzeum Shakespeara

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

LONDÝN – Nové múzeum venované životu anglického dramatika a básnika Williama Shakespeara otvoria na budúci rok vo východnom Londýne.

Múzeum Shakespeara (The Museum of Shakespeare), ako znie názov tejto inštitúcie, bude stálou interaktívnou expozíciou v štvrti Shoreditch na mieste, kde boli objavené pozostatky alžbetínskeho divadla Curtain Theatre. Múzeum sa bude zameriavať na kultúru Londýna v 16. storočí, ako aj na život a inšpirácie tohto slávneho literáta. "Bude to Shakespeare, akého ste ešte nezažili," uviedol spoluzakladateľ projektu Harry Parr.

Curtain Theatre bolo počas Shakespearovho života (1564 - 1616) kultúrnym a spoločenským centrom. Hrávali sa v ňom jeho hry Henrich V. a Rómeo a Júlia. Archeologickým výskumom na tomto mieste v rokoch 2011 - 2016 boli objavené pozostatky divadla, ktoré budú po prvýkrát sprístupnené verejnosti ako súčasť pripravovaného múzea.

Otvorenie múzea je naplánované na jar 2024

Múzeum Shakespeara navrhlo kreatívne štúdio Bompas & Parr v spolupráci s Londýnskym archeologickým múzeom (MOLA) a úradom pre kultúrne dedičstvo Historic England. Návštevníci múzea si budú môcť prostredníctvom série interaktívnych výstav a workshopov vrátane premietanej rekonštrukcie divadelnej budovy vychutnať "pohľady, vône, zvuky a ľudí", ktorí inšpirovali Shakespeara, uviedli tvorcovia. Otvorenie múzea je naplánované na jar 2024.

Viac o téme: MúzeumUmenieLondýnWiliam Shakespear
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu