Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vicepremiér Raab rezignoval po vyšetrovaní sťažností na jeho správanie

Dominic Raab
Dominic Raab (Zdroj: SITA/Toby Melville/Pool via AP, File)

LONDÝN - Britský vicepremiér a minister spravodlivosti Dominic Raab v piatok oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie po zverejnení výsledkov vyšetrovania sťažností na jeho správanie voči zamestnancom. TASR správu prevzala z agentúr Reuters, AP a AFP.

List oznamujúci rezignáciu adresovaný britskému premiérovi Rishimu Sunakovi zverejnil Raab na sociálnej sieti Twitter. Napísal, že cíti povinnosť "prijať výsledok vyšetrovania", ktoré podľa neho zamietlo všetky okrem dvoch sťažností proti nemu. Zistenia však označil za "chybné" a dodal, že vyšetrovanie vytvorilo nebezpečný precedens. Raab však podľa svojich slov bude naďalej podporovať vládu.

Sunak bol ešte vo štvrtok oboznámený s výsledkami nezávislého vyšetrovania ôsmich oficiálnych sťažností, podľa ktorých sa Raab správal k zamestnancom hrubo v období, keď zastával post ministra zahraničných vecí či ministra pre brexit. Raab (49) opakovane poprel, že by ponižoval svojich zamestnancov a stál si za tým, že sa "vždy správal profesionálne".

Uviedol však, že odstúpi, ak sa sťažnosti zamestnancov ukážu ako oprávnené. Dominic Raab bol vicepremiérom a ministrom spravodlivosti od októbra minulého roka. Ministrom zahraničných vecí bol v rokoch 2019-2021 a ministrom pre brexit v roku 2018.

Viac o téme: VyšetrovanieFunkciaSťažnosťDominic Raab
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu