Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Británia si pre odsúdenie Kara-Murzu predvolala ruského veľvyslanca: EÚ a Nemecko odsudzujú rozsudok

Kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu odsúdili na 25 rokov väzenia
Kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu odsúdili na 25 rokov väzenia (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - Británia v pondelok odsúdila ako politicky motivovaný rozsudok nad kritikom Kremľa Vladimirom Kara-Murzom. V tejto súvislosti si tiež predvolala ruského veľvyslanca v Londýne. TASR o tom informuje podľa správ televízie Sky News a denníka The Guardian.

"Vladimir Kara-Murza statočne odsúdil inváziu Ruska na Ukrajinu za to, čím je - do oči bijúcim porušením medzinárodného práva a Charty OSN. Nedostatočný záväzok Ruska chrániť základné ľudské práva vrátanie slobody prejavu je alarmujúci," uviedol vo vyhlásení britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

Británia už skôr za porušovanie ľudských práv uvalila sankcie na sudcu, ktorý predsedal procesu s Kara-Murzom. Zváži aj ďalšie kroky, aby hnala na zodpovednosť ľudí zapojených do zadržania a súdneho procesu s týmto predstaviteľom ruskej opozície. Moskovský súd odsúdil v pondelok Kara-Murzu, ktorý má dvojité britsko-ruské občianstvo, na 25 rokov väzenia za vlastizradu, šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde a účasť na činnosti "nežiadúcej organizácie".

Obvinenia proti nemu súvisia s jeho prejavom z 15. marca 2022 pred snemovňou reprezentantov amerického štátu Arizona, v ktorom slovne odsúdil ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu. Vo vyšetrovacej väzbe bol od vlaňajšieho apríla. Len niekoľko hodín pred vznesením rozsudku zverejnila CNN rozhovor s Kara-Murzom. Ruský opozičný politik v ňom označil Kremeľ za "režim vrahov".

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva vyzval na jeho prepustenie

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v pondelok vyzval na okamžité prepustenie kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP. "Kara-Murza bol súdený na základe obvinení súvisiacich s legitímnym uplatňovaním si práva na slobodu názoru, prejavu a združovania sa, ktoré zahŕňa jeho verejnú kritiku ozbrojeného útoku Ruskej federácie proti Ukrajine," uviedol Türk.

"Nikomu nemožno odoprieť slobodu, pretože si uplatňuje svoje ľudské práva. Vyzývam Rusko, aby ho okamžite prepustilo," dodal Vysoký komisár OSN. Moskovský súd odsúdil v pondelok Kara-Murzu na 25 rokov väzenia za vlastizradu, šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde a účasť na činnosti "nežiadúcej organizácie".

Obvinenia proti nemu súvisia s jeho prejavom z 15. marca 2022 pred snemovňou reprezentantov amerického štátu Arizona, v ktorom slovne odsúdil ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu. Vo vyšetrovacej väzbe bol od vlaňajšieho apríla. Len niekoľko hodín pred vznesením rozsudku zverejnila CNN rozhovor s Kara-Murzom. Ruský opozičný politik v ňom označil Kremeľ za "režim vrahov".

Rada Európy však odsúdila 25-ročný trest väzenia 

Generálna tajomníčka Rady Európy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová v pondelok ostro odsúdila rozhodnutie moskovského súdu, ktorý opozičného politika Vladimira Kara-Murzu odsúdil na 25 rokov väzenie za vlastizradu, šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde a účasť na činnosti "nežiadúcej organizácie. Informuje spravodajca TASR.

"Dôrazne odsudzujem rozsudok voči vodcovi ruskej opozície Vladimirovi Kara-Murzovi na 25 rokov väzenia," uviedla Pejčinovičová Buričová. Upozornila, že išlo o zmanipulovaný súdny proces potom ako bol Kara-Murza zadržaný pred rokom a trestne stíhaný len za to, že hovoril o brutálnej agresii Ruska proti Ukrajine.Šéfka RE v správe pre médiá pripomenula, že Kara-Murza "statočne" vo svojich záverečných vyjadreniach pred súdom uviedol, že jeho uväznenie je "cena za to, že dnes v Rusku nemlčíte".

"Jeho prípad je ďalším príkladom pokračujúcich represií v Ruskej federácii. Napriek snahe Ruska kritikov umlčať, je ich hlasy počuť po celom svete a nebudú zabudnuté," odkázala Pejčinovičová Buričová a zdôraznila, že Rada Európy vyjadruje plnú solidaritu s Kara-Murzom a žiada jeho okamžité prepustenie.

EÚ a Nemecko odsudzujú rozsudok

Európska únia a Nemecko v pondelok odsúdili rozsudok nad kritikom Kremľa Vladimirom Kara-Murzom. Moskovský súd ho v pondelok na 25 rokov za vlastizradu, šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde a účasť na činnosti "nežiadúcej organizácie". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Dnešné neskutočne kruté rozhodnutie súdu opäť jasným potvrdením politického zneužitia súdnictva s cieľom vyvíjať nátlak na aktivistov, obrancov ľudských práv a akékoľvek hlasy, ktoré vyjadrujú nesúhlas s nezákonnou vojnou agresie Ruska voči Ukrajine," uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

"Aj tento rozsudok, rovnako ako mnohé ďalšie, je namierený na odstrašenie, vylúčenie a potlačenie akýchkoľvek kritických hlasov," uviedlo nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Nemecká vláda žiada okamžité prepustenie Kara-Murzu a všetkých ostatných osôb, ktoré sú neprávom zadržiavané z politických dôvodov. Británia v pondelok rozsudok pre Kara-Murzu označila za politicky motivovaní a predvolala si ruského veľvyslanca v Londýne.

Francúzsko je zdesené verdiktom

Francúzsko vyjadrilo v pondelok "zdesenie" v súvislosti s verdiktom nad ruským opozičným politikom a kritikom Kremľa Vladimirom Kara-Murzom, ktorého moskovský súd odsúdil na 25 rokov za kritiku vojny Ruska proti Ukrajine. Informovala o tom agentúra  AFP. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí zároveň vyzvalo Moskvu na prepustenie "politických väzňov".

Uväznenie Kara-Murzu je "ďalším z prejavov represívnej kampane, ktorú ruské orgány vedú proti hlasom kritickým voči (štátnej) moci a jej agresívnej vojne proti Ukrajine", dodal francúzsky rezort diplomacie prostredníctvom svojho hovorcu. Paríž tiež vyjadril "znepokojenie v súvislosti so zhoršujúcim sa zdravotným stavom pána Kara-Murzu" a vyzval na jeho prepustenie, cituje AFP.

USA kritizovali stupňujúce sa represie v Rusku

Spojené štáty odsúdili v pondelok stupňujúce sa represie v Rusku po tom, čo oponent Kremľ Vladimir Kara-Murza dostal 25 rokov väzenia pre kritiku vojny, ktorú Rusko vedie na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Pán Kara-Murza je ďalším terčom eskalujúcej represívnej kampane ruskej vlády. Opätovne vyzývame na jeho prepustenie, ako i na prepustenie viac než 400 politických väzov zadržiavaných v Rusku," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Vedant Patel vo vyhlásení, ktoré odsúdenie Kara-Murzu označilo za "politicky motivované".

Viac o téme: OdsúdenieLondýnRuský veľvyslanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu