Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čína vypustila družicu na obežnú dráhu: Úlomky rakety dopadli neďaleko Taiwanu

(Zdroj: TASR/ISRO via AP)

TCHAJ-PEJ - Čína v nedeľu oznámila, že vypustila družicu na obežnú dráhu, pričom úlomky vesmírnej rakety dopadli do mora neďaleko Taiwanu, do oblasti kde Peking dočasne zakázal plavbu lodí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Úrady v provincii Fu-ťien, nachádzajúcej sa na juhovýchodnom pobreží Číny v blízkosti ostrova Taiwan, niekoľko dní vopred avizovali, že v danej oblasti bude v nedeľu od 09.00 h do 15.00 h miestneho času (03.00 h – 09.00 h SELČ) platiť "zákaz vstupu" lodí. Zdôvodnili to rizikom dopadu úlomkov vesmírnej rakety. Čínske štátne médiá v nedeľu oznámili úspešný štart "novej meteorologickej družice" Feng-jün-3 07, ktorá bola vypustená o 9.36 h miestneho času z kozmodrómu na severozápade krajiny. Na vopred stanovenú obežnú dráhu ju vyniesla nosná raketa Čchang Čeng 4B.

Čína vyhlásila zákaz plavby lodí

Podľa tlačovej agentúry Sinchua sa bude nová družica využívať pri predpovedaní počasia, predchádzaní a zmierňovaní následkov katastrof, ako aj v rámci boja proti klimatickým zmenám a na ochranu prírody. Taiwanské ministerstvo obrany oznámilo, že čínska družica preletela ponad more severne od pobrežia Taiwanu a že "časť úlomkov rakety dopadla do oblasti, v ktorej platila výstraha." Ministerstvo ubezpečilo, že celú situáciu pozorne monitorovalo a že úlomky čínskej rakety nijako neohrozili bezpečnosť Taiwanu. Oblasť, v ktorej Čína vyhlásila zákaz plavby lodí, je vzdialená len približne 160 kilometrov od taiwanského hlavného mesta Tchaj-pej.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia

Taiwanské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že Peking v uvedenej zóne plánoval v nedeľu nakrátko vyhlásiť aj bezletovú zónu pre bližšie nešpecifikované "vesmírne aktivity". Čínske úrady však neskôr označili toto tvrdenie za nepresné a neuviedli, či k tomuto kroku skutočne pristúpia. Peking v pondelok ukončil trojdňové rozsiahle vojenské cvičenia v okolí Taiwanu, v rámci ktorých nacvičoval simulácie útokov či blokádu ostrova.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia, hoci tento ostrov má od roku 1949 fakticky nezávislú vládu. Komunistická vláda v Pekingu deklaruje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne, pričom nevylučuje ani použitie sily. Čínske vojenské alebo súvisiace aktivity v okolí tohto ostrova preto vyvolávajú obavy. Peking v pondelok ukončil rozsiahle, trojdňové vojenské cvičenia v okolí Taiwanu, v rámci ktorých nacvičoval simulácie útokov či blokádu ostrova.

Viac o téme: RaketaDružicaČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu