Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pre skupinu G7 sú dôležité konštruktívne a stabilné vzťahy s Čínou

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani a japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši
Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani a japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši (Zdroj: TASR/AP)

KARUIZAWA - Vzhľadom na čoraz dôraznejšie mocenské snahy Číny vyzvali krajiny skupiny G7 na jednotu v postupe voči Pekingu. Pre riešenie globálnych výziev je dôležité budovať "konštruktívne a stabilné" vzťahy s Čínou, uviedol japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši na stretnutí s kolegami z G7. Oznámil to v pondelok jeho rezort, informuje agentúra DPA.

Na úvodnej pracovnej večeri v nedeľu sa šéfovia diplomacie súčasne zhodli, že Čína musí ako člen medzinárodného spoločenstva konať zodpovedne. Ministri vyzvali na pokojné riešenie napätia okolo Taiwanu a vyhlásili, že sa postavia proti jednostranným pokusom zmeniť status quo silou. Mier a stabilita v Taiwanskom prielive sú podľa nich nevyhnutné pre bezpečnosť a blahobyt medzinárodného spoločenstva.

Peking považuje demokratickú ostrovnú republiku Taiwan za odštiepeneckú oblasť, ktorá sa jedného dňa musí opätovne spojiť s pevninskou Čínou, v nevyhnutnom prípad aj pomocou vojenskej sily. Ministri zahraničných vecí skupiny G7 budú v pondelok na rokovaniach v japonskom meste Karuizawa hovoriť najmä o rastúcej agresii Číny v Indo-pacifiku, invázii Ruska na Ukrajine a stave rokovaní o jadrovom programe Iránu.

Viac o téme: MinistriČínaJaponskoG7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu