Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ostré slová čínskeho ministra zahraničia: Kto sa v otázke Taiwanu zahráva s ohňom, popáli sa

(Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang vystupňoval v piatok rétoriku voči Taiwanu, keď uviedol, že každý, kto ide proti požiadavke Pekingu získať plnú administratívnu moc nad týmto ostrovom, sa "zahráva s ohňom". TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Čchinove vyjadrenie zaznelo v rámci príhovoru o príspevku Číny k svetovej ekonomike a k záujmom rozvojových krajín, v ktorom opakovane ocenil svetovú bezpečnostnú iniciatívu – alternatívu k západnému liberálnemu prístupu – čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.

Minister zahraničných vecí sa v závere svojho príhovoru v Šanghaji vyjadril k "taiwanskému problému", pričom použil tvrdšie výrazy, než aké čínski diplomati v medzinárodnom prostredí v minulosti bežne používali, všíma si AP. "Taiwanský problém je jadrom kľúčových záujmov Číny... Nikdy neustúpime zoči-voči akémukoľvek činu, ktorý podkopáva suverenitu a bezpečnosť Číny. Tí, ktorí sa v otázke Taiwanu zahrávajú s ohňom, sa popália," uviedol.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia

Takéto vyjadrenia väčšinou Peking smeruje taiwanskej demokraticky zvolenej vláde a jej najdôležitejšiemu spojencovi Spojeným štátom, píše AP. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia i napriek tomu, že má tento ostrov od roku 1949 nezávislú vládu. Komunistická vláda v Pekingu prisľúbila, že jedného dňa získa nad Taiwanom úplnú administratívnu moc, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčila ani použitie sily.

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen sa začiatkom apríla v americkom štáte Kalifornia stretla s predsedom Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Kevinom McCarthym. Čína túto schôdzku odsúdila a spustila trojdňové vojenské cvičenia v Taiwanskom prielive.

Viac o téme: PekingTaiwanČchin Kang
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu