Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Trump žaluje svojho bývalého právnika Michaela Cohena: Žiada odškodné

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Julio Cortez)

MIAMI - Americký exprezident Donald Trump v stredu podal žalobu na svojho bývalého právnika Michaela Cohena za údajné porušenie náležitostí vo vzťahu právnika a klienta.

 Trump žiada odškodné vo výške viac než 500 miliónov dolárov za údajné porušenie výsad vo vzťahu medzi klientom a právnikom a za porušenie dohody o mlčanlivosti. Bývalý právnik údajne šíril informácie podliehajúce utajeniu a nepravdy, píše DPA. Cohen bol jedným zo svedkov, ktorých minulý mesiac vypočúvala súdna porota. Tá následne Trumpa obžalovala v 34 bodoch z údajného podplácania pornoherečky Stormy Daniels a súvisiaceho falšovania obchodnej dokumentácie.

archívne video Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Cohena v 2018 odsúdili na tri roky väzenia

Cohen tvrdí, že zariadil platbu pre Stormy Daniels vo výške 130.000 dolárov výmenou za to, aby počas kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2016 mlčala o svojom údajnom pomere s Trumpom.Trump vo svojej žalobe Cohena obviňuje zo šírenia klamstiev o jeho osobe a tvrdí, že jeho povesť vážne utrpela. Exprezident žiada súdny proces pred porotou a odškodné. Cohena v 2018 odsúdili na tri roky väzenia za rôzne trestné činy vrátane finančných podvodov počas Trumpovej predvolebnej kampane a vyplatenia peňažných súm určených na umlčanie osôb, pripomína AFP.

Donald Trump sa vrátil do Washingtonu
Zobraziť galériu (2)
Donald Trump sa vrátil do Washingtonu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Trump je prvým úradujúcim alebo bývalým prezidentom USA, ktorý sa objaví pred súdom v trestnej kauze. Súdny proces by sa mohol začať v januári 2024. Trump všetky obvinenia odmieta. Právnici bývalého prezidenta avizovali, že sa budú snažiť posunúť začiatok procesu na jar 2024. V novembri toho istého roku sú na programe prezidentské voľby a Trump v nich plánuje kandidovať.

Viac o téme: OdškodnéŽalobaUSADonald TrumpMichael Cohen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu