Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pri výbuchu v Sýrii zahynulo sedem robotníkov: Ich auto narazilo na mínu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - Sedem robotníkov pracujúcich s hľuzovkami zahynulo v nedeľu vo vojnou zmietanej Sýrii po tom, ako ich vozidlo narazilo na mínu. K výbuchu došlo v provincii Dajr az-Zaur na východe krajiny. Informovala tlačová agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Od začiatku tohto roka zahynulo v Sýrii pri výbuchoch mín celkovo 137 civilistov vrátane 30 detí. Sýrski zberači hľuzoviek sú obzvlášť zraniteľní voči nášľapným mínam, ako aj útokom extrémistov z organizácie Islamský štát (IS), uviedlo SOHR vo svojej sobotňajšej správe. Mnoho obyvateľov Sýrie, ktorú sužujú hospodárske ťažkosti, sa snaží zarobiť si na živobytie hľadaním cenenej hľuzovkovej pochúťky v púšti. Odľahlé oblasti sú však ohniskom militantov a často sú zamínované; hľadanie je preto veľmi nebezpečné.

Hľuzovka je huba, väčšina z jej druhov sa všeobecne považuje za kulinársku delikatesu. Podľa SOHR, ktoré monitoruje situáciu v Sýrii od vypuknutia občianskej vojny v roku 2011, sa milície IS v uplynulých týždňoch zameriavajú na zberačov hľuzoviek - unášajú ich alebo vraždia. Hoci IS utrpel v Sýrii vojenské a územné neúspechy, táto teroristická skupina je naďalej aktívna vo viacerých častiach krajiny, ako aj inde vo svete.

Viac o téme: VýbuchObeteMínaSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu