Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Napätie sa stále zvyšuje: Na Izrael bolo zo Sýrie vystrelených šesť rakiet

Škody spôsobené izraelským náletom.
Škody spôsobené izraelským náletom. (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohammed Zaatari)

TEL AVIV - Tri rakety boli v sobotu vo večerných hodinách vystrelené zo Sýrie na Izraelom okupovanú časť Golanských výšin, uviedli izraelské armádne zdroje. TASR informuje na základe správ agentúr DPA a AFP.

"Jedna z rakiet prenikla na izraelské územie a pristála v otvorenom priestore v južnej časti Golanských výšin", spresnila izraelská armáda. Ďalšie dve rakety podľa DPA zjavne na územie Izraela nedopadli. Golanské výšiny sú strategicky významnou skalnatou plošinou. Izrael ich dobyl počas šesťdňovej vojny v roku 1967 a v decembri 1981 ich anektoval, čo väčšina medzinárodného spoločenstva dosiaľ neuznala. Na základe medzinárodného práva sa tieto oblasti považovali za Izraelom obsadené územie Sýrie. Túto oblasť uznali v roku 2019 ako súčasť izraelského územia Spojené štáty za vlády vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa.

archívne video 

Protivzdušná obrana v Sýrii reaguje na izraelské raketové útoky neďaleko Damasku (Zdroj: Profimedia)

Napätie v regióne sa v uplynulých dňoch opäť zvýšilo po izraelských úderoch na palestínskych militantov v pásme Gazy a Libanone. Pri útoku v okupovanom Predjordánsku prišli v piatok o život dve sestry vo veku 16 a 20 rokov, ktoré mali britsko-izraelskú štátnu príslušnosť. Ich matka utrpela vážne zranenia. Večer v Tel Avive 30-ročný muž autom vrazil do skupiny ľudí. O život prišiel jeden Talian a sedem ďalších osôb bolo zranených. Polícia útočníka zastrelila. Vo štvrtok bolo z južného Libanonu na oblasť Západnej a Hornej Galiley na severe Izraela vypálených celkovo 34 rakiet a Izrael následne útočil na ciele v Libanone.

Na Izrael boli zo Sýrie vystrelené ďalšie tri rakety

Tri ďalšie rakety boli podľa izraelskej armády v nedeľu v skorých ranných hodinách vystrelené na Izrael zo Sýrie, informuje TASR na základe správ agentúr AP a AFP. Izraelská armáda zároveň uviedla, že na najnovší útok zareagovala delostreleckou paľbou na oblasti v Sýrii, z ktorých boli rakety na Izrael odpálené.

Viac o téme: ArmádaRaketySýriaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu