Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Izrael tvrdí, že za prienikom dronu z územia Sýrie je Irán

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Za vypustením dronu, ktorý bol v nedeľu zostrelený v izraelskom vzdušnom priestore, stojí zrejme Irán, uviedla v pondelok izraelská armáda.

Armáda oznámila svoje závery v pondelok - deň po tom, ako boli vrtuľníky a stíhačky izraelského letectva nasadené na zneškodnenie dronu, ktorý vstúpil do izraelského vzdušného priestoru zo Sýrie. Incident si nevyžiadal žiadne obete, ale zvýšil už aj tak veľké napätie medzi Iránom a Izraelom, ktoré sú roky úhlavnými nepriateľmi.

K vyslaniu dronu došlo krátko po tom, ako iránske štátne médiá informovali, že iránsky poradca, ktorý bol cez víkend zranený v Sýrii pri nálete pripisovanom Izraelu, svojim zraneniam podľahol. Stal sa za posledné dni už druhým poradcom z Iránu, ktorého údajne Izrael pripravil o život. Irán je od začiatku občianskej vojny v Sýrii - od marca 2011 - hlavným podporovateľom vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada a sýrskemu vodcovi posiela vojenských poradcov i ďalšiu pomoc.

Počas vojny v Sýrii uskutočnil Izrael v susednej krajine desiatky leteckých útokov. Väčšina z nich bola zameraná na ciele spájané s Iránom. Izrael považuje Irán za svojho najväčšieho nepriateľa, pričom sa odvoláva na nepriateľskú rétoriku tejto krajiny, podporu militantných skupín, ako je napríklad Hizballáh, a podozrenie, že Irán rozvíja svoj jadrový program. Irán však odmieta obvinenia Západu, že sa usiluje o výrobu jadrovej bomby.

Izrael v poslednom čase zintenzívnil svoje aktivity v Sýrii

Agentúra AP dodala, že Izrael v poslednom čase zintenzívnil svoje aktivity v Sýrii. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré pôsobí v exile a je napojené na sýrsku opozíciu, tvrdí, že Izrael tento rok zasiahol ciele v Sýrii už deväťkrát.

Túto situáciu v nedeľu komentoval aj izraelský minister obrany Joav Galant, ktorý síce nedávne letecké útoky priamo nepotvrdil, ale zdôraznil: "Nedovolíme Iráncom a Hizballáhu, aby nám ublížili. Nedovolili sme to v minulosti, nedovolíme to ani teraz, ani kedykoľvek v budúcnosti." Obvinil tiež Irán, že sa snaží upevniť svoju prítomnosť pozdĺž hraníc Sýrie s Izraela. Pohrozil, že "keď to bude potrebné, vytlačíme ich zo Sýrie tam, kam patria. A to je Irán."

Viac o téme: ZostrelenieVzdušný priestorIránSýriaIzraelDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu