Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bieloruský opozičny politik Dzmitryjev sa na súde priznal k obvineniam

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TALLIN - Bieloruský opozičný politik Andrej Dzmitryjev, ktorý v roku 2020 kandidoval v kontroverzných prezidentských voľbách proti úradujúcemu autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, sa v stredu - v úvode súdneho procesu - priznal k obvineniam z porušovania verejného poriadku.

Dzmitryjev (41) bol zadržaný 11. januára a obvinený z "organizovania a prípravy akcií hrubo porušujúcich verejný poriadok". Politikovi, ktorý stojí na čele opozičného hnutia Hovor pravdu, teraz hrozia až štyri roky väzenia. Andrej Dzmitryjev sa podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna priznal k tomu, že sa trikrát zúčastnil na opozičných zhromaždeniach a blokoval ulice bieloruskej metropoly Minsk. Počas pojednávania na súde v Minsku bol Dzmitryjev držaný v železnej klietke, pričom podľa AP vyzeral viditeľne unavený a vychudnutý.

Bieloruský opozičny politik Dzmitryjev
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

Od svojho zatknutia bol zadržiavaný v neslávnej známej minskej vyšetrovacej väznici Akrescina (Okrestina), kde podľa správ aktivistov príslušníci bieloruských bezpečnostných síl po zmanipulovaných voľbách v roku 2020 mučili účastníkov protestov.

Lukašenko je v Bielorusku pri moci od roku 1994

Lukašenko je v Bielorusku pri moci od roku 1994. Jeho víťazstvo vo voľbách v roku 2020 vyvolalo v krajine nevídané masové protesty. Podľa bieloruskej opozície a západných krajín boli tieto voľby sfalšované. Bieloruské úrady uväznili tisíce účastníkov protestov a s mnohými vo väzbe zle zaobchádzali a mučili ich. Dzmitryjev skončil v týchto voľbách podľa oficiálnych výsledkov na štvrtom mieste so ziskom 1,2 percenta hlasov.

Viac o téme: PriznanieObvinenie Súd Opozičný politikAndrej Dzmitryjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu