Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Izraelský prezident vyzval na okamžité zastavenie schvaľovania súdnej reformy

Izraelský prezident Jicchak Herzog
Izraelský prezident Jicchak Herzog (Zdroj: TASR/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File))

JERUZALEM - Izraelský prezident Jicchak Herzog v pondelok vyzval vládu, aby okamžite zastavila legislatívny proces súvisiaci so spornou reformou justície. Na svojom webe o tom informoval denník The Times of Israel (TOI).

"Celý národ je hlboko znepokojený. Bezpečnosť, hospodárstvo, spoločnosť - to všetko je ohrozené," uviedol Herzog v pondelok ráno - po noci spontánnych masových protestov vyvolaných odvolaním ministra obrany Joava Galanta. Galant bol prvým vysokopostaveným členom vládnucej strany Jednota (Likud), ktorý sa vyslovil proti návrhu zmien v justícii: povedal, že hlboké rozpory na politickej scéne a v spoločnosti môžu viesť k oslabeniu armády a ohrozeniu bezpečnosti štátu.

Tento problém si vyžaduje vodcovstvo 

Herzog vyhlásil: "Toto nie je politický moment, toto je chvíľa pre vodcovstvo a zodpovednosť." Naliehal na vládu, aby "v záujme jednoty s ľudom Izraela", v záujme zodpovednosti, ktorá jej prináleží, okamžite zastavila legislatívny proces. Začiatkom tohto mesiaca Herzog zverejnil kompromisný návrh reformy súdnictva. Opozícia k nemu zaujala rezervovaný prístup, ale
koalícia ho okamžite odmietla.

Minister sa ešte len vyjadrí

TOI informoval, že v Izraeli sa očakáva, že minister Benjamin Netanjahu vystúpi v pondelok dopoludnia s vyhlásením k situácii. Oficiálne však zatiaľ túto informáciu nikto nepotvrdil. Podľa správ hebrejskojazyčných médií Netanjahu strávil väčšinu noci stretnutiami so svojimi politickými spojencami. Podľa nepotvrdených správ, zverejnených v pondelok ráno médiami, v nedeľu večer a v noci nadnes demonštrovalo po celej krajine 600.000-700.000 Izraelčanov.

Viac o téme: DemonštrácieJicchak HerzogSúdna reeforma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu