Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Izraelský vzdušný útok zasiahol letisko v sýrskom Aleppe: Jeho poškodenie ovplyvní pomoc po zemetrasení

(Zdroj: Twitter/ Majd Fahd)

DAMASK - Izraelský vzdušný útok zasiahol v utorok v skorých ranných hodinách letisko v sýrskom meste Aleppo a vyradil ho z prevádzky, oznámili sýrske štátne médiá. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA s odvolaním sa na tamojšie armádne zdroje uviedla, že "Izrael podnikol vzdušný útok smerom od Stredozemného mora, západne od Lázikíje, ktorého cieľom bolo medzinárodné letisko v Aleppe". Nálet podľa agentúry na letisku "spôsobil materiálne škody".

Informácie o prípadných obetiach neboli bezprostredne známe

Izraelská strana tieto tvrdenia nekomentovala. Izrael za uplynulé roky podnikol stovky náletov na ciele na území ovládanom sýrskou vládou vrátane letísk v hlavnom meste Damask či v Aleppe, o týchto operáciách však len zriedkakedy hovoril či ich pripustil, píše AFP. Izrael však pripustil, že sa jeho ciele zameriavajú na Iránom podporované militantné zoskupenia, ako je napríklad libanonské hnutie Hizballáh, ktoré vyslalo tisícky bojovníkov na podporu jednotiek sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Mesto Aleppo utrpelo v sýrskej občianskej vojne rozsiahle materiálne škody a bolo opätovne ťažko poškodené pri zemetrasení s magnitúdou 7,8, ktoré 6. februára postihlo oblasť Turecka a Sýrie. Izraelské nálety 19. februára zasiahli obytné oblasti v sýrskej metropole Damask, pričom o život prišlo najmenej päť ľudí a zranenia utrpelo ďalších 15, uviedli sýrske štátne médiá. 

Začiatkom januára vystrelil Izrael podľa sýrskej armády rakety na damaské medzinárodné letisko, čím ho vyradilo z prevádzky. O život mali prísť aj dvaja vojaci. K tomuto útoku došlo z dôvodu obáv Izraela, že sa letisko v Damasku využíva na prepravu iránskych zbraní do Sýrie.

Poškodenie letiska v Aleppe nepriaznivo ovplyvní pomoc po zemetrasení 

Sýrska vláda v utorok vyhlásila, že letisko v meste Aleppo je po raketovom útoku Izraela zo skorého rána vyradené z prevádzky a nepriaznivo to ovplyvní prijímanie humanitárnej pomoci po ničivom zemetrasení. Izraelská armáda sa zatiaľ k situácii nevyjadrila. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA. 

Izrael pripustil, že sa jeho útoky v Sýrii zameriavajú na Iránom podporované militantné zoskupenia, ako je napríklad libanonské hnutie Hizballáh, ktoré vyslalo tisícky bojovníkov na podporu jednotiek sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, ktoré už od vypuknutia vojny v roku 2011 dokumentuje násilie v Sýrii, tiež informovalo o raketovom útoku. Letisko v Aleppe na severozápade Sýrie je ťažko poškodené. Išlo o druhý útok naň za posledných šesť mesiacov, dodalo SOHR. Obete neboli hlásené.

Sýrske ministerstvo dopravy uviedlo, že poškodenie letiska nepriaznivo ovplyvní humanitárne operácie po zemetraseniach z minulého mesiaca. Tie postihli sýrsko-tureckú pohraničnú oblasť a vyžiadali si v oboch krajinách celkovo vyše 50.000 mŕtvych. 

Letisko v Aleppe je hlavnou vstupnou bránou pre zahraničnú pomoc Sýrii po zemetrasení

Sýrske ministerstvo dopravy teraz presmerovalo lety s humanitárnou pomocou na medzinárodné letiská v Damasku a Lázikíji.Mesto Aleppo bolo počas sýrskej občianskej vojny ťažko poškodené. Ničivé zemetrasenia v sýrsko-tureckej pohraničnej oblasti z minulého mesiaca tiež spôsobili závažné škody a v Sýrii si vyžiadali podľa aktuálnych údajov vyše 5900 mŕtvych.
 

Viac o téme: LetiskoNáletSýriaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu