Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Izraeli opäť vyšli do ulíc: Po odvolaní ministra obrany protestovali tisíce ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM - V reakcii na odvolanie izraelského ministra obrany Joava Galanta premiérom Benjaminom Netanjahuom sa v nedeľu večer vo viacerých izraelských mestách konali spontánne masové demonštrácie. Informujú o tom denník Haarec a televízia Sky News.

Davy ľudí s izraelskými zástavami demonštrovali podľa polície na viac ako 150 miestach vrátane Tel Avivu, Jeruzalema, Beerševy a Haify, kde zablokovali cesty a križovatky. Stovky demonštrantov prišli aj k Netanjahuovej rezidencii v Jeruzaleme, kde sa pokúsili preraziť barikády. Polícia proti nim nasadila vodné delo.

Izraelský expremiér Naftali Bennett vyzval Netanjahua, aby zrušil odvolanie ministra obrany. Krajina podľa neho čelí "najväčšej hrozbe od jomkipurskej vojny". Apeloval tiež na všetkých demonštrantov a občanov Izraela, aby svoju nespokojnosť dávali najavo bez násilia.

Netanjahu hrozba Izraela

Rezignáciou z funkcie reagoval na odvolanie Joava Galanta izraelský generálny konzul v New Yorku Asaf Zamir. Týmto krokom chce bojovať "za to, čo je správne a za hodnoty demokracie", v ktoré verí. Opozičný líder Jair Lapid na Twitteri uviedol, že Netanjahu sa stal "hrozbou pre bezpečnosť Izraela". Izraelské univerzity v nedeľu oznámili, že na protest proti presadzovaniu reformy justície Netanjahuovou vládou vstupujú do neobmedzeného štrajku.

Zastavenie procesu

Odvolaný minister Gallant, ktorý je členom Netanjahuovej pravicovej strany Likud, vyzval v sobotu na zastavenie procesu schvaľovanie reformy justície. Tá by dala vláde väčšie právomoci pri menovaní sudcov, vrátane najvyššieho súdu, a zároveň by boli oklieštené možnosti tohto orgánu vetovať zákony. Vláda kritizuje najvyšší súd z nadmerného zasahovania do politických rozhodnutí. V prípade schválenia reformy by parlament mohol zrušiť jeho rozhodnutia jednoduchou väčšinou hlasov.

Pred ohrozením bezpečnosti Izraela varovali aj náčelník generálneho štábu armády a šéf tajnej služby Šin Bet. Do protestného štrajku vstúpili stovky záložníkov, čo ohrozuje reakcieschopnosť ozbrojených síl.

USA vyzývajú na kompromis v Izraeli

Spojené štáty, blízky spojenec Izraela, sú znepokojené eskaláciou napätia v židovskom štáte v súvislosti so schvaľovaním reformy súdnictva.

"Sme hlboko znepokojení súčasným vývojom v Izraeli, ktorý ešte viac zdôrazňuje naliehavú potrebu kompromisu," píše sa vo vyhlásení hovorkyne Národnej bezpečnostnej rady (NSC) Bieleho domu Adrienne Watsonovej, zverejnenom v nedeľu večer miestneho času. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AFP. Biely dom pripomenul, že prezident USA Joe Biden nedávno izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi povedal, že „demokratické hodnoty vždy boli a musia zostať charakteristickým znakom vzťahov medzi USA a Izraelom“.
        

Viac o téme: ProtestyDemonštrácieIzarelReforma súdnictva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu