Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Valí sa na nás kríza ako z roku 2008: Panika z USA preniká k nám, takto reaguje Európa na krach kľúčovej banky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

FRANKFURT NAD MOHANOM/RÍM/TOKIO - Krach Silicon Valley Bank (SVB) a krátko na to zatvorenie ďalšej banky Signature Bank, čo vyvolalo paniku v bankovom sektore, s veľkou pravdepodobnosťou zasiahne do plánov americkej centrálnej banky v oblasti úrokových sadzieb. Uviedla to americká investičná banka Goldman Sachs. Informuje sa o tom na základe správy agentúry Reuters. Na vážnu udalosť na americkom ekonomickom trhu reaguje aj zvyšok európskych krajín, a zdá sa, že táto panika sa postupne presúva aj do Európy.

archívne video

Bola to hrboľatá cesta, za naj pre krajinu považujem integráciu do EÚ a prijatie eura, tvrdí Peter Kažimír (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Akcie bánke v reakcii na krach SVB poklesli na viacerých platformách

Akcie bánk v Európe aj Ázii zaznamenali v pondelok prudký pokles, keď bankový sektor nervózne zareagoval na krach dvoch amerických bánk počas troch dní. Najväčší vplyv na trhy má však stále krach Silicon Valley Bank (SVB) z piatka (10. 3.), aj keď americká vláda v závere víkendu oznámila opatrenia na zvýšenie dôvery v bankový sektor. Informácie priniesla agentúra Reuters.

Bankový index STOXX, ktorý v piatok klesol o 3,78 %, zaznamenal v pondelok ďalší pokles o 4,3 %. Index tak smeruje k najväčšiemu poklesu za dva dni od invázie Ruska na Ukrajinu koncom februára minulého roka.

Valí sa na nás
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Eugene Hoshiko)

Výrazný pokles zaznamenali akcie nemeckej banky Commerzbank a švajčiarskej Credit Suisse. V prvom prípade klesli akcie o 7,5 %, v druhom o 7,8 %. Akcie britskej banky HSBC, ktorá v pondelok oznámila prevzatie britskej divízie americkej SVB s cieľom zabrániť rozšíreniu krízy na britský finančný trh, klesli o 2,6 %.

Už skôr, ešte pred otvorením európskych trhov, zaznamenali pokles akciové trhy v Japonsku či Singapure, pričom nadol opäť smerovali najmä akcie bánk. Akcie bánk v rámci indexu Topix klesli počas dnešného obchodovania o 4 % a akcie najväčších singapurských bánk zaznamenali pokles približne o 1 %.

Slovenská NBS tlak nepociťuje

Národná banka Slovenska (NBS) vývoj okolo krachu Silicon Valley Bank (SVB) detailne sleduje. V súvislosti s tým však nevníma riziko prenosu na domáci bankový sektor. V reakcii na aktuálny vývoj to uviedol vedúci oddelenia komunikácie NBS Peter Majer. "Udalosť, ktorá sa stala v Spojených štátoch, je veľmi špecifická. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, pretože obchodné modely bánk na Slovensku sú konzervatívne a výrazne viac diverzifikované," zdôraznil.

Valí sa na nás
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Slovenské banky patria podľa NBS k najstabilnejším a najodolnejším v rámci Európskej únie (EÚ). "Úroveň kapitálu dosahuje jednu z najvyšších úrovní za posledné roky. Podobne aj ziskovosť či kvalita úverov dosahujú vysoké úrovne. NBS aj v poslednej Správe o finančnej stabilite z novembra 2022 poukázala na vysokú odolnosť bankového sektora aj v čase stresu," doplnil Majer.

Očakávalo sa navýšenie úrokových sadzieb, nateraz sa to pozastavuje

Podľa analytikov Goldman Sachs Federálny rezervný systém (Fed) vzhľadom na vývoj udalostí ponechá na najbližšom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 21. a 22. marca, úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. Jedna z najväčších investičných bánk pôvodne očakávala, že centrálna banka na blížiacom sa zasadnutí zvýši úrokové sadzby o 25 bázických bodov.

"Vzhľadom na najnovší stres v bankovom systéme nepočítame s tým, že Federálny výbor pre voľný trh (FOMC) na zasadnutí 22. marca pristúpi k zvýšeniu úrokových sadzieb," uviedli analytici banky. Prognózu krokov Fedu na zasadnutiach v máji, júni a júli Goldman Sachs predbežne nemenila a naďalej počíta so zvýšením sadzieb o 25 bázických bodov. Ako však analytici dodali, "v súvislosti s týmto smerovaním prevláda výrazná neistota".

Pri pobočne SVB zareagovali aj Nemci

Nemecký úrad pre dohľad nad finančnými trhmi v pondelok s okamžitou platnosťou zastavil činnosť miestnej pobočky skrachovanej americkej banky Silicon Valley Bank (SVB). Úrad uviedol, že k tomuto kroku pristúpil vzhľadom na riziko neplnenia záväzkov voči veriteľom. Ťažkosti nemeckej pobočky SVB však podľa jeho vyhlásenia neohrozujú stabilitu nemeckého finančného systému. Správa pochádza z agentúry DPA.

Valí sa na nás
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

SVB, ktorá mala na konci roka 2022 aktíva v hodnote 209 miliárd USD (197,43 miliardy eur), museli kalifornské bankové regulačné úrady v piatok (10. 3.) zatvoriť potom, ako si jej klienti v priebehu jedného dňa vybrali vklady až vo výške 42 miliárd USD, čím sa stala insolventnou.

Banka väčšinou slúžila technologickým spoločnostiam, vrátane niektorých najznámejších značiek v tomto odvetví. V Nemecku začala pôsobiť v máji 2018. Pobočka sa zameriavala na úvery pre podniky a nevyberala vklady od klientov. Podľa nemeckých úradov ku koncu roka 2022 disponovala aktívami v hodnote 789,2 milióna eur.

Taliani udalosť berú ako dobrý príklad reakcie americkej vlády

Taliansko verí, že tak ako Washington, aj Európska únia bude schopná rýchlo konať v prípade, že bude potrebná pomoc bankovému sektoru. Uviedlo to v pondelok talianske ministerstvo hospodárstva, ktoré tak reagovalo na kroky americkej vlády po páde Silicon Valley Bank (SVB) koncom minulého týždňa. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Oceňujeme rýchlosť, s akou americké úrady intervenovali, a veríme, že ak by to bolo potrebné, európske úrady budú intervenovať rovnako promptne," uviedlo ministerstvo hospodárstva. Akcie bánk v Európe a Ázii zaznamenali v pondelok výrazný pokles v reakcii na krach dvoch bánk v USA počas niekoľkých dní. Americké úrady síce prakticky okamžite prijali opatrenia na ochranu vkladov klientov bánk, napriek tomu nepresvedčili investorov, že podobný problém ako pri SVB a Signature Bank nepostihne aj iné banky.

Zdroj z talianskej vlády uviedol, že vláda nezaznamenala žiadne signály, že by sa krach amerických bánk mal odraziť na talianskom finančnom systéme, i keď aj akcie talianskych bánk zamierili výrazne nadol. Pokles akcií v bankovom sektore podľa vlády nepredstavuje hneď problém pre širší bankový sektor, s takýmto vývojom sa, ako uviedla, dalo počítať. Akcie najväčších talianskych bánk Intesa Sanpaolo, UniCredit a Banco BPM klesli v dopoludňajších hodinách na burze v Miláne o 5 až 7 %.

Viac o téme: BankyBankrotKrachReakciaEurópaSilicon Valley Bank
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu