Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozia otrasy aj nášmu bankovému sektoru? Internetom sa šíri panika: Polícia aj NBS vysvetľujú situáciu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA – Krach amerických bánk ako aj veľké problémy švajčiarskej Credit Suisse vyvolávajú otázniky nad tým, či nemôže podobný scenár postihnúť aj slovenské banky. Obavy sú však jedna vec, šírenie paniky však druhá. Na internete sa už objavili varovania, aby si ľudia rýchlo vybrali peniaze z bánk. Polícia aj Národná banka Slovenska však všetkých upokojujú a vysvetľujú situáciu.

Ako upozornila polícia, potom, ako v Spojených štátoch amerických skrachovali dve banky, medzi časťou občanov sa začala šíriť panika, že skrachujú aj tie naše. „Tie inštitúcie však nemajú s našimi bankami nič spoločné," uviedli. Podľa hovorcu NBS Petra Majera Slovensku nič nehrozí. „Udalosť, ktorá sa stala v Spojených štátoch, je veľmi špecifická. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, pretože obchodné modely bánk na Slovensku sú konzervatívne a výrazne viac diverzifikované,“ povedal.

Archívne video: Premiér apeluje na ľudí, aby neverili hoaxom a overovali si informácie

Premiér apeluje na ľudí, aby neverili hoaxom a overovali si informácie (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

Slovenské banky majú patriť k najstabilnejším a najodolnejším v rámci Európskej únie. „Úroveň kapitálu dosahuje jednu z najvyšších úrovní za posledné roky. Podobne aj ziskovosť či kvalita úverov dosahujú vysoké úrovne. NBS poukázala na vysokú odolnosť bankového sektora aj v čase stresu," uviedol.

Hrozia otrasy aj nášmu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Podľa polície sa analytici zhodujú, že nevidia riziko v tom, že by mali naše banky krachovať. „Problémom však môžu byť neuvážené, masové výbery hotovosti. Preto netreba šíriť zbytočnú paniku. Tá pravidelne spôsobuje výkyvy na trhu, čo je úplne normálne. Neznamená to ale, že stabilné banky skrachujú,“ upozornili.

Viac o téme: PeniazeBankyHoaxPolícia Bankový sektorNBS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu