Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Poľsko zakročilo: Vyhostilo bieloruského vojenského atašé

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľsko vo štvrtok oznámilo, že vyhosťuje bieloruského vojenského atašé. Podľa poľského ministerstva zahraničných vecí ide o odvetné opatrenie v reakcii na rozhodnutie Minska vyhostiť z Bieloruska troch poľských diplomatov. Informujú agentúry PAP a AP.

Hovorca poľského rezortu diplomacie Lukasz Jasina uviedol, že rozhodnutie vyhostiť bieloruského atašé bolo prijaté po tom, čo Minsk vyhostil styčného dôstojníka poľskej pohraničnej stráže a dvoch zamestnancov poľského konzulátu v meste Hrodno.

Archívne video: Demonštranti vo Varšave zorganizovali 

Demonštranti vo Varšave zorganizovali "referendum" o anexii ruského veľvyslanectva (Zdroj: Facebook/Support group for the Ukrainian people)


Vzťahy medzi Poľskom a Bieloruskom sú napäté už dlhší čas. Situácia sa vyostrila najmä po tom, čo bieloruský súd odsúdil poľsko-bieloruského novinára a aktivistu Andrzeja Poczobuta na osem rokov väzenia v trestaneckej kolónii za "podnecovanie k nenávisti a činy poškodzujúce národnú bezpečnosť". Proti tomuto verdiktu protestovalo Poľsko aj západné krajiny.

Obmedzenia na hraniciach

Agentúra PAP pripomína, že Poľsko začiatkom februára uzavrelo hraničný priechod Bobrowniki-Berastavica ležiaci na severozápade krajiny, ktorý bol jedným z dvoch posledných priechodov medzi Poľskom a Bieloruskom otvorených pre nákladné autá.  Bielorusko v reakcii na tento krok zakázalo poľským prepravcom používať na vstup do Litvy a Lotyšska bieloruské hraničné priechody. Poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski následne v utorok informoval o zavedení obmedzení pre bieloruské nákladné autá i na zostávajúcom hraničnom priechode Kukuryki-Kazloviči.

Viac o téme: VyhosteniePoľskoBieloruskoVojenský atašé
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu