Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Morawiecki chce s Bidenom hovoriť o posilnení vojenskej prítomnosti USA v Poľsku

Mateusz Morawiecki Zobraziť galériu (2)
Mateusz Morawiecki (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys, File)

VARŠAVA/WASHINGTON - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v nedeľu povedal, že s americkým prezidentom Joeom Bidenom bude počas jeho nadchádzajúcej návštevy diskutovať o možnosti navýšenia počtu amerických vojakov v Poľsku, ako aj o tom, či by ich prítomnosť v tejto krajine nemohla byť trvalejšia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Diskutujeme s administratívou prezidenta Bidena o tom, aby sa ich prítomnosť stala trvalejšou a aby sa (početne) zvýšila," povedal Morawiecki vo videorozhovore pre americkú stanic CBS.

"Som veľmi vďačný za zaslanie nových systémov Patriot a ďalších veľmi moderných zbraní a munície, keďže aj to je do určitej miery náhrada za prítomnosť vojakov, ale samozrejme, tieto dve veci idú ruka v ruke," dodal poľský premiér.

USA Biden dokumenty tajné dom
Zobraziť galériu (2)
USA Biden dokumenty tajné dom

Biden bude v Poľsku od pondelka na trojdňovej návšteve konajúcej sa len niekoľko dní pred prvým výročím vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu. Stretne sa s poľským prezidentom Andrzejom Dudom a ďalšími lídrami. Susednú Ukrajinu, o ktorej má s nimi diskutovať, však podľa vyjadrenia Bieleho domu navštíviť neplánuje.

USA posilnili svoju vojenskú prítomnosť v Poľsku ešte pred začiatkom invázie z 24. februára 2022. V súčasnosti pritom v tejto krajine majú podľa stanice CBS v rotácii približne 11.000 vojakov. Morawiecki taktiež vyjadril presvedčenie, že Bidenova návšteva v Poľsku "uistí celú Európu" o záväzku USA voči Ukrajine.

Viac o téme: VojaciUSAPoľskoJoe BidenMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu