Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

AKTUÁLNE Ruské stíhačky sa priblížili k Poľsku: Zasiahnuť museli dve holandské F-35

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA – Rusko sa zrejme snaží zistiť, ako vyzerá situácia na hraniciach Schengenu. Ďalšou verziou by mohla byť snaha vyprovokovať spojencov svojho nepriateľa. V každom prípade sa formácia ruských stíhačiek nachádzala už vo vzdušnom priestore krajiny NATO.

Dve stíhačky F-35 holandského letectva zachytili nad poľským územím formáciu ruských vojenských lietadiel. Ako uvádza Arab News, holandské ministerstvo obrany uviedlo, že bojové lietadlá sa napokon podarilo otočiť späť. "Neznáme lietadlá sa priblížili z Kaliningradu až k poľským hraniciam a dokonca prenikli do vzdušného priestoru tejto krajiny a člena NATO," uvádza sa vo vyhlásení rezortu s tým, že sa ich podarilo identifikovať ako model L-20M Coot-A, ktorý sprevádzali dve stíhacie lietadlá Su-27.

Prieskumné stroje 

Holandsku sa podarilo na diaľku koordinovať ruské stíhačky, ktoré následne vzdušný priestor Poľska opustili. Il-20M Coot-A je spravodajský názov NATO pre ruské prieskumné lietadlo Iljušin Il-20M, zatiaľ čo Su-27 je ruským Suchojom Su-28. Ruská vojenská základňa Kaliningrad sa nachádza na pobreží Baltského mora, avšak je obklopená európskymi štátmi a členmi NATO (Poľsko, Litva). Jej územie je preto veľmi presne a dôkladne vymedzené. 

Zmluva NATO

Článok 5 Severoatlantickej zmluvy jasne hovorí o tom, že útok proti ktorémukoľvek členskému štátu NATO v Európe alebo Severnej Amerike, sa považuje za útok proti všetkým. Prienik ruských stíhačiek síce nebol priamym útokom na člena NATO, ale Poľsko si to mohlo vysvetliť aj ako útok či napadnutie svojej suverenity, inými slovami, ohrozenie bezpečnosti krajiny. Čĺanok 4 sa zaoberá spoločnými konzultáciami medzi krajinami NATO, ktoré sa môžu uskutočniť, ak podľa názoru ktorejkoľvek krajiny NATO bude, okrem iného, ohrozená aj jej bezpečnosť.

Ruské ministerstvo obrany sa k danej udalosti odmietlo vyjadriť. Holandsko uviedlo, že v dôsledku aktuálnej situácie a vojne na Ukrajine, bude v priebehu februára a marca na poľských základniach umiestnených osem holandských stíhačiek F-35. 

Viac o téme: StíhačkyVzdušný priestorRuskoNATOPoľskoHolandskoKaliningrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu