Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Cestujúci by mali zvýšiť opatrnosť: Česko varuje pred zvýšenou hrozbou terorizmu vo Švédsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Ministerstvo zahraničných vecí ČR vydalo vo štvrtok varovanie pred zvýšenou možnosťou teroristických útokov vo Švédsku. Cestovateľov vyzýva na opatrnosť. Rezort to uviedol na svojej webovej stránke, informuje spravodajkyňa v Prahe.

"MZV ČR varuje českých občanov pred zvýšenou možnosťou teroristických útokov pri cestách do Švédska v súvislosti s nedávnymi prípadmi pálenia koránu v štátoch EÚ a súvisiacimi demonštráciami," napísalo ministerstvo.

Treba zvýšiť opatrnosť

Cestujúcim do škandinávskej krajiny odporúča obozretnosť na miestach s vysokou koncentráciou osôb. Terčom útoku by sa mohli stať napríklad cirkevné objekty ako kostoly a modlitebne či nákupné centrá. "Je potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť a pri náznaku podozrivej činnosti kontaktovať príslušné miestne orgány," odporučilo MZV ČR.

Zároveň vyzvalo všetkých cestovateľov, aby sa zaregistrovali do databázy DROZD (Dobrovoľná registrácia občanov ČR pri cestách do zahraničia) a sledovali aktuálne informácie a odporúčania.

Napätie medzi krajinami

Napätie medzi Tureckom a niektorými európskymi krajinami vzrástlo po nedávnych protestoch v Štokholme a iných európskych mestách. Ankara ich označila za islamofóbne či protiturecké. Na jednom proteste protiislamský aktivista Rasmus Paludan spálil v Štokholme pred tureckou ambasádou korán a vyhrážal sa, že podobné protesty bude opakovať každý týždeň, kým Turecko neschváli žiadosti Švédska a Fínska o členstvo v NATO.

Viac o téme: ČeskoVarovanieTeroristické útokyŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu