Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéf OSN odsúdil teroristický útok vo východnom Jeruzaleme

útok východný Jeruzalem Zobraziť galériu (4)
útok východný Jeruzalem (Zdroj: AP Photo/Mahmoud Illean)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres odsúdil piatkový krvavý útok pred synagógou vo východnom Jeruzaleme v Izraeli, pri ktorom palestínsky strelec zabil sedem ľudí.

"Generálny tajomník dôrazne odsudzuje dnešný teroristický útok. Je obzvlášť odporné, že k útoku došlo na mieste bohoslužieb a práve v deň, keď si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu," povedal Guterresov hovorca.

útok východný Jeruzalem
Zobraziť galériu (4)
útok východný Jeruzalem  (Zdroj: AP Photo/Mahmoud Illean)

Čin odsúdil aj Biden

Piatkový teroristický čin ostro odsúdili aj Spojené štáty a vyjadrili solidaritu so židovským štátom."Je to absolútne hrozné. Tento zjavný teroristický útok čo najdôraznejšie odsudzujeme. Náš záväzok voči bezpečnosti Izraela zostáva neotrasiteľný a sme v priamom kontakte s našimi izraelskými partnermi," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí USA.

Americký prezident Joe Biden medzitým telefonoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a opätovne odsúdil tento "strašný teroristický útok"."Prezident jasne povedal, že ide o útok proti civilizovanému svetu," uviedol Biely dom a dodal, že Biden tiež "zdôraznil neochvejný záväzok USA voči bezpečnosti Izraela".

Palestínčania útok podporili

Izraelská záchranná služba Červený Dávidov štít (MDA) potvrdila, že pri útoku bolo zranených ďalších najmenej devať ľudí; stav niektorých z nich označili lekári za kritický.V reakcii na udalosti v Jeruzaleme sa na viacerých miestach v pásme Gazy i v Predjordánsku zhromaždili desiatky Palestínčanov a oslavovali útok i jeho páchateľa.K útoku v Jeruzaleme došlo deň po tom, ako izraelské jednotky počas razie v Džaníne na západnom brehu Jordánu zabili deväť Palestínčanov.Táto najnovšia eskalácia je výzvou pre novú izraelskú vládu a vrhá tieň na blížiacu sa návštevu amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena v regióne.

Páchateľom bol Palestínčan z mesta Šuafát, ktorý spustil paľbu do ľudí odchádzajúcich zo synagógy po večerných modlitbách. Po čine sa z miesta pokúsil ujsť autom a neskôr i pešo, ale izraelské bezpečnostné zložky ho "zneškodnili".

útok východný Jeruzalem
Zobraziť galériu (4)
útok východný Jeruzalem  (Zdroj: AP Photo/Mahmoud Illean)


Pri novej streľbe vo východnom Jeruzaleme utrpeli zranenia dvaja ľudia

Najmenej dvoch ľudí zranil ozbrojenec, ktorý v sobotu dopoludnia spustil streľbu vo východnom Jeruzaleme. Oznámila to izraelská záchranná služba.

Útok sa odohral vo štvrti Silwán neďaleko jeruzalemského Starého mesta, uviedla záchranná služba bez ďalších podrobností.K streľbe došlo necelý deň po najkrvavejšom útoku v tomto meste od roku 2008. Palestínsky ozbrojenec v piatok pred synagógou vo východnom Jeruzaleme zabil najmenej sedem ľudí.

Izraelská polícia v sobotu oznámila, že po piatkovom útoku zadržala na vypočúvanie 42 osôb vrátane členov rodiny útočníka a obyvateľov jeho štvrti. Nie je jasné, či niekoho z nich podozrievajú z účasti na útoku.Polícia identifikovala piatkového útočníka ako 21-ročného obyvateľa východného Jeruzalema. Nič nenaznačuje, že by sa predtým zapájal do militantných aktivít alebo bol členom známej palestínskej ozbrojenej skupiny. Policajti ho zabili po krátkom prenasledovaní.

K útokom v Jeruzaleme došlo po tom, ako izraelské jednotky vo štvrtok počas razie v Džaníne v Predjordánsku zabili deväť Palestínčanov. Najnovšia eskalácia je výzvou pre novú izraelskú vládu a vrhá tieň na blížiacu sa návštevu ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena v regióne.

Strelec, ktorý  zranil dve osoby, bol 13-ročný Palestínčan

Strelec, ktorý v sobotu vo východnom Jeruzaleme spôsobil zranenia dvom osobám, bol 13-ročný palestínsky chlapec. 

 Polícia uviedla, že strelec bol "zneškodnený" a utrpel zranenie. Identifikovali ho ako "13-ročného" obyvateľa východného Jeruzalema, píše AFP.Záchranná služba Magen David Adom uviedla, že dvaja muži utrpeli vážne zranenia a boli prevezení do nemocnice. Miestne média oznámili, že ide o otca a syna.
     
 

Viac o téme: JeruzalemIzraelJoe BidenAntónio GuterresPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu