Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Za teroristický útok na Manhattane odsúdili muža uzbeckého pôvodu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Súd v New Yorku vo štvrtok uznal vinným muža uzbeckého pôvodu zo spáchania teroristického útoku na Manhattane, pri ktorom na Halloween v roku 2017 zahynuli ôsmi ľudia a ďalší 12 utrpeli zranenia. Útočníkovi hrozí trest smrti, informujú agentúry AP a AFP.

Útočník Sajfulla Saipov (34) bol uznaný vinným zo spáchania série zločinov vrátane osemnásobnej vraždy a podpory zahraničnej teroristickej skupiny. Muž tvrdí, že konal v mene extrémistickej organizácie Islamský štát (IS/ISIS). Súd bude v najbližších dňoch na základe skúmania dôkazov rozhodovať, či útočníkovi udelí trest smrti alebo doživotný trest odňatia slobody. Podľa agentúry AP je však veľmi nepravdepodobné, že by newyorský súd pristúpil k trestu smrti. K predmetnému útoku došlo 31. októbra 2017 neďaleko newyorského Svetového obchodného centra.

Páchateľ prenajatým pick-upom vrážal do ľudí na cyklistickej ceste, až kým ho po vyše kilometri nezastavil náraz do školského autobusu. Saipov sa potom pokúsil ujsť a zastavil ho až policajt, ktorý ho postrelil do brucha. Išlo o najkrvavejší teroristický čin v New Yorku od útoku al-Káidy na budovy Svetového obchodného centra z 11. septembra 2001. Podľa amerických médií je proces so Saipovom vôbec prvým konaním pred americkým federálnym súdom za úradovania prezidenta Joea Bidena, v ktorom žiada prokuratúra pre obžalovaného trest smrti. Samotný Biden je odporcom trestu smrti a jeho administratíva v roku 2021 zaviedla moratórium na výkon popráv pre trestancov odsúdených federálnymi súdmi. Väčšinu popráv v USA vykonávajú úrady jednotlivých štátov, a nie federálna vláda.
 

Viac o téme: MužTeroristický útokNew YorkManhattanUzbeckého pôvodu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu