Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pobúrený Biden o prelete čínskeho balóna: Je to totálne porušenie medzinárodného práva!

Joe Biden Zobraziť galériu (3)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden vo štvrtok označil prelet čínskeho špionážneho balóna cez vzdušný priestor USA za "totálne porušenie medzinárodného práva". Informuje správa agentúry DPA.

"Chcem povedať, pozrite, je to totálne porušenie medzinárodného práva. Je to náš vzdušný priestor," povedal Biden v rozhovore pre americkú stanicu Telemundo prostredníctvom tlmočníka. Prezident dodal, že keď takýto objekt vnikne do vzdušného priestoru USA, môžu s ním americké úrady robiť, čo chcú.

Americké letectvo zostrelilo počas uplynulého víkendu veľký biely balón, o ktorom sa Washington domnieva, že bol používaný na špionáž. Peking priznal, že balón pochádza z Číny, no trvá na tom, že mal civilné využitie, najmä v oblasti meteorológie.

USA zostrelili čínsky špionážny balón
Zobraziť galériu (3)
USA zostrelili čínsky špionážny balón  (Zdroj: TASR/Chad Fish via AP, File)

Drzé porušenie zvrchovanosti USA

Použitie tohto údajne špionážneho balóna Čínou v utorok slovne odsúdili aj americkí zákonodarcovia, píše agentúra AFP. Snemovňa reprezentantov Kongresu jednohlasne prijala rezolúciu, ktorá odsudzuje použitie prieskumného balóna Komunistickou stranou Číny nad územím Spojených štátov a označuje ho za "drzé porušenie zvrchovanosti" USA.

Bidenovo oficiálne oznámenie

Telemundo je americká televízna stanica, ktorá vysiela v španielskom jazyku. Biden sa vo štvrtkovom rozhovore na tému opätovnej kandidatúry v prezidentských voľbách vyjadril, že zatiaľ ešte nie je pripravený svoje rozhodnutie oznámiť. Očakáva sa, že Biden to oficiálne oznámi v najbližších týždňoch alebo mesiacoch po svojom prejave o stave Únie, s ktorým v Kongrese vystúpil v utorok 7. februára, napísala stanica CNN v reakcii na vyjadrenia pre Telemundo.

Viac o téme: BalónVzdušný priestorUSAČínaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu