Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trapas hovorkyne nového českého prezidenta Pavla: Nechala sa strhnúť emóciami a TAKTO sa predviedla

Markéta Řeháková mala počas vystúpení problémy udržať svoje emócie na uzde. Zobraziť galériu (2)
Markéta Řeháková mala počas vystúpení problémy udržať svoje emócie na uzde. (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Česi si vybrali vo voľbách nového prezidenta. Stal sa ním Petr Pavel. Nová hlava štátu si postupne vyberá svoj tím. Hovorkyňa Markéta Řeháková stojí pri ňom od vlaňajšieho mája. Jej prvé vystúpenia po zvolení Pavla za hlavu štátu mnohých šokovalo a pustili sa do ostrej kritiky. Podľa nich príliš podľahla emóciám a dokonca sa ozývajú hlasy, ktoré požadujú jej výmenu.

Nový prezident Petr Pavel porazil svojho súpera Andreja Babiša takmer o milión hlasov. Ľuďom sa niekoľkokrát prihovorila aj riaditeľka komunikácie kampane Petra Pavla Markéta Řeháková, ktorá sa má stať hovorkyňou hradu. Jej vystúpenia mnohí kritizujú a označujú ho za neprofesionálne a mnohokrát zmätené. 

Zuzana Čaputová prišla do štábu Pavla, víťazstvo považuje za nádej (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Řehákovú ovládla radosť zo zvolenia Petra Pavla za prezidenta a tak si počas príhovorov plietla slová a neustále sa smiala: „Nie, pán generál jednoducho... No, ja som zabudla! Mne už niekto vyčítal, že by som mala byť viac seriózna, keď som teraz hovorca prezidenta,“ bľabotala Řeháková.

Nepochopila svoju rolu, hodnotí politológ

Jej vystupovanie sledovali prítomní vo volebnom štábe Petra Pavla vo Foru Karlín, ale aj pred televíznymi obrazovkami. Kritika Markéty Řehákovej na seba nenechala dlho čakať a šírila sa na sociálnych sieťach.

„Prvá úloha pre Pavla: vymeniť Řehákovú. Vážne. Užila si kampaň, ale nechápe svoju rolu,“ napísal na Twitteri politológ Miloš Gregor.

„Tlačová hovorkyňa nepochopila, že tá show nie je o nej. No, holt kampaň na prezidenta nie je zadarmo a na niečom sa očividne trochu muselo šetriť. To je šialená hanba,“ píše sa v ďalšom komentári. „Prvá vec, čo by mal prezident urobiť, je vymeniť hovorkyňu. To bolí,“ znie ďalšia reakcia.

Pozitívne ohlasy

Nie všetci však vnímajú vystupovanie Markéty Řehákovej negatívne. Napríklad novinár Jaroslav Kmenta vyzdvihol "ľudský faktor" jej prejavu. Okomentoval to slovami: „Vystúpenie hovorkyne prezidenta Petra Pavla Markéty Řehákovej síce nebolo po voľbách na vysokej profesionálnej úrovni, ale ten ľudský faktor bol veľmi milý. Povedal by som aj symbolický vzhľadom na to, že prichádza zlom. Lebo nás tu už nebude mučiť smrteľne vážny žalmista Jiří Ovčáček.“

Řeháková sa v rozhovore pre CNN Prima News bránila slovami: „Kritizujú ma ľudia, ktorí nikdy nevyhrali prezidentské voľby. (...) Eufória bola naozaj neuveriteľná. Mali sme vo Fore Karlín vyše tisíc skandujúcich podporovateľov. Myslím, že to bolo adekvátne situácii.“

Profesionálny životopis Markéty Řehákovej

Úspešne absolvovala Masarykovu univerzitu v Brne odbor žurnalistika a európske štúdiá. Titul magister získala na University of Birmingham. Potom pôsobila ako novinárka v Hospodářskych novinách, neskôr ako analytička v Semantic Visions. V máji 2022 sa pridala k Petrovi Pavlovi a jeho iniciatíve Spolu silnejší, kde pôsobila ako manažérka komunikácie. Zostala ňou aj počas prezidentskej kampane.

Viac o téme: ČeskoHovorkyňaVoľby prezidentaPetr PavelMarkéta Řeháková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu