Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VOJNA na Ukrajine Deň tristotridsiaty (19. január 2023)

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Pri havárii vrtuľníka pri Kyjeve zahynulo 14 ľudí vrátane ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského, ďalších osôb z vedenia ministerstva a jedného dieťaťa. Oznámili to ukrajinské úrady. Helikoptéra sa zrútila v hmle blízko škôlky. Prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil tajnej službe, polícii a ďalším orgánom zistiť príčiny nehody. Neskôr uviedol, že podľa jeho názoru nešlo o nešťastnú náhodu. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

329. deň vojny na Ukrajine

329. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:50 Na streche administratívnej budovy v Moskve bol nainštalovaný protilietadlový raketový systém „Pantsir-S1“.

20:55 Západné tanky nebudú "zázračným riešením" pre Ukrajinu v jej boji s okupačnými ruskými silami. Vo štvrtok na to upozornil vysokopostavený veliteľ Severoatlantickej aliancie Christopher Cavoli. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Neexistuje konkrétny zbraňový systém, ktorý by bol zázračným riešením. Je potrebná rovnováha všetkých systémov," povedal po stretnutí vojenského výboru NATO generál Cavoli, vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe.

20:20 Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) školí príslušníkov polície a súdnictva zo štátov na západných hraniciach Ukrajiny. Snaží sa tak zabrániť pašovaniu ukoristených kultúrnych predmetov počas vojny na Ukrajine. TASR informuje vo štvrtok podľa agentúry AP.

18:53 Predseda Európskej rady Charles Michel vyzval krajiny, aby Ukrajine poskytli tanky. Uviedol to po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Pevne verím, že tanky je (Ukrajine) potrebné dodať. Chceme vás podporiť, pretože sme si vedomí, že niekoľko nasledujúcich týždňov môže rozhodnúť o tom, čo bude nasledovať," napísal Michel v príspevku na sociálnej sieti. "Počujeme váš odkaz. Potrebujete viac systémov protivzdušnej obrany a delostrelectva, viac munície," dodal.

18:36 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vo štvrtok odsúdil vyjadrenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý prirovnal kroky Západu voči Rusku v súvislosti s vojnou na Ukrajine k holokaustu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Najnovšie výroky ruského ministra zahraničných vecí Lavrova, ktorý obviňuje ´Západ´ zo snahy o ´konečné riešenie´ pre Rusko, sú úplne nemiestne, neúctivé a pošliapávajú pamiatku šiestich miliónov Židov a ďalších obetí, ktoré boli systematicky vyhladzované počas holokaustu," uviedol vo vyhlásení Borrell.

18:30 Skupina deviatich krajín vrátane Británie, Poľska, Slovenska či Holandska sa vo štvrtok zaviazala, že bude ďalej poskytovať Ukrajine "bezprecedentnú sériu darov" vrátane ťažkých tankov, aby jej pomohli bojovať v konflikte s Ruskom. TASR prevzala informácie od tlačovej agentúry Reuters a britského ministerstva obrany.

18:03 Dánsko dodá Ukrajine 19 samohybných húfnic Caesar francúzskej výroby, oznámil vo štvrtok dánsky minister obrany Jakob Ellemann-Jensen. TASR prevzala správu z agentúry AFP. "S Ukrajincami sme boli v neustálom kontakte ohľadom húfnic Caesar a som rád, že sme teraz dostali širokú podporu parlamentu, aby sme ich venovali Ukrajine v boji za slobodu," uviedol minister.

17:05 Rusko urobí všetko, aby pomohlo Európskej únii a Severoatlantickej aliancii vytriezvieť, uviedol vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Moskva obviňuje EÚ a NATO zo snahy o oslabenie a zničenie Ruska. TASR prevzala správu z agentúry Reuters. "Dúfam, že príde vytriezvenie... Urobíme všetko, aby naši kolegovia z NATO a Európskej únie čo najskôr vytriezveli," povedal Lavrov počas návštevy Bieloruska. Dodal, že Moskva sa bude snažiť západných politikov zbaviť ich "trúfalých" a "koloniálnych" postojov k Rusku.

16:40 Rusko a Čína vo februári uskutočnia námorné cvičenie v Indickom oceáne pri pobreží Juhoafrickej republiky (JAR). Podľa agentúry AP ide o ďalší znak posilňovania vzťahov oboch krajín s najrozvinutejším africkým štátom v čase vojny na Ukrajine a globálnej finančnej neistoty, informuje vo štvrtok TASR.

16:15 Belgicko už začalo posielať na Ukrajinu zásielky soli na rozmrazovanie zasnežených ciest. Flámsky región sa ponúkol, že Ukrajine pošle počas zimnej sezóny celkovo 3000 ton soli, informuje spravodajca TASR s odkazom na správy tlačovej agentúry Belga. Cieľom zásielky technickej soli je odpratať sneh z ukrajinských ciest, potvrdilo vo štvrtok belgické federálne ministerstvo zahraničných vecí. Podľa údajov rezortu vypravia na Ukrajinu od začiatku januára až do začiatku marca každý týždeň desať kamiónov naložených soľou.

16:00 Nemecko je pod čoraz väčším tlakom, aby poslalo tanky Leopard 2 na Ukrajinu. Viac Nemcov je však proti vývozu tejto ťažkej vojenskej techniky a myslia si, že ich krajina už pomáha dosť. Ukázal to prieskum zverejnený vo štvrtok, píše tlačová agentúra DPA.

14:50 Estónsko poskytne Ukrajine rekordný balík vojenskej pomoci v hodnote 113 miliónov eur. Balík obsahuje desiatky 155 mm a 122 mm húfnic, tisíce nábojov a nákladných áut, viac ako 100 protitankových zbraní Carl Gustaf a viac ako 1 000 kusov munície do nich.

13:50 Kremeľ vo štvrtok varoval pred eskaláciou vojny na Ukrajine, ak Západ poskytne Kyjevu viac zbraní schopných zasiahnuť územie Ruska. Urobil tak v predvečer stretnutia dôležitých spojencov Kyjeva, ktorí budú v Nemecku rokovať o dodaní účinnejších zbraní pre ukrajinskú armádu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Potenciálne je to (dodanie zbraní Ukrajine) veľmi nebezpečné, keďže to celý konflikt posunie na kvalitatívne novú úroveň. A to neveští nič dobré pre globálnu a európsku bezpečnosť," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

13:30 Šéf ruskej súkromnej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vo štvrtok vyhlásil, že jeho vojaci sa od ukrajinskej armády "majú čo učiť, keďže pracuje jasne a harmonicky".

12:30 Patriarcha Kirill: "Akákoľvek túžba zničiť Rusko bude znamenať koniec sveta."

12:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok v rozhovore s účastníkmi ekonomického fóra v Davose povedal, že nerozumie tomu, kto teraz v Kremli rozhoduje, a uvažoval, či prezident Vladimir Putin ešte vôbec žije.

Zelenského príhovor k účastníkom tzv. ukrajinských raňajok konaných v rámci Svetového ekonomického fóra v Davose monitorovala britská stanica BBC, z ktorej vo svojej správe čerpá aj agentúra TASR.

11:40 Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vo štvrtok varoval Severoatlantickú alianciu (NATO), že porážka Ruska na Ukrajine by mohla spustiť jadrovú vojnu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Porážka jadrovej veľmoci bežným spôsobom by mohla spustiť nukleárnu vojnu," napísal Medvedev na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že "jadrové veľmoci vo veľkých konfliktoch, od ktorých závisí ich osud, nikdy neprehrávajú".

11:20 Švédsko pošle na Ukrajinu samohybné delostrelecké jednotky Archer, ako aj 50 bojových vozidiel CV90 a 57 protitankových robotov NLAW.

11:00 Spojené štáty a Turecko vyjadrili "neochvejnú podporu" suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení vydanom po stredajšej schôdzke amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena s tureckým rezortným kolegom Mevlütom Čavušoglom. TASR správu prevzala zo stanice CNN a agentúry Reuters.

"Minister Čavušoglu a minister Blinken zdôraznili svoju neochvejnú podporu pre suverenitu a územnú integritu Ukrajiny, ktorá čelí neprijateľnej, Ruskom rozpútanej vojne," píše sa v spoločnom vyhlásení.

10:00 Predseda Európskej rady Charles Michel vo štvrtok ráno na sociálnych sieťach oznámil, že cestuje do Kyjeva, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Chce s ním prediskutovať, aké "konkrétne opatrenia" môže Európa prijať na podporu Ukrajiny.

"Som na ceste do Kyjeva," povedal Michel vo videu, ktoré zverejnil na svojom účte na platforme Twitter. Uviedol, že okrem Zelenského sa stretne aj s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom a poslancami parlamentu.

9:30 V Kazachstane strana Ak Jol vylúčila zo svojho členstva Azamata Abildaeva, poslanca, ktorý povedal, že podporuje Putina a vojnu na Ukrajine.

9:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval vo štvrtok váhanie Nemecka ohľadne dodávok moderných tankov Leopard Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Sú časy, v ktorých netreba váhať, keď sa netreba porovnávať (s inými)," povedal Zelenskyj v súvislosti s možnými dodávkami nemeckých tankov Leopard.

8:45  Patrik Tušl, ktorého súd v decembri za nenávistné výroky o Ukrajincoch na sociálnych sieťach odsúdil na desaťmesačné väzenie, dostal ďalší trest. 

8:30 Avdiivka, Donetský región.

8:00 Kanada si v stredu predvolala ruského veľvyslanca v súvislosti s raketovým útokom Moskvy na ukrajinské mesto Dnipro, pri ktorom v sobotu zahynulo najmenej 45 ľudí vrátane detí, uviedla šéfka kanadskej diplomacie Melanie Jolyová. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Veľvyslanca Olega Stepanova si kanadskí predstavitelia predvolali, aby "jasne deklarovali, že neakceptujú absolútnu brutalitu nedávnych útokov Ruska na civilistov v Dnipre," povedala Jolyová reportérom v Toronte.

7:45 Ukrajina tvrdí, že za počítačovým útokom, ktorý v utorok nakrátko narušil tlačovú konferenciu ukrajinskej vlády na tému ruských hackerských hrozieb, sú ruskí počítačoví piráti.

7:20 Putin zase hovoril o svojich ''snoch'', ktoré sú ďaleko od reality V rozhovore s pracovníkmi továrne na výrobu rakiet, bunker dreamer uviedol, že vyrábajú 3-krát viac rakiet protivzdušnej obrany ročne ako Spojené štáty a viac ako všetci výrobcovia obrany na svete.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu