Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Podporujeme Ukrajinu, aby proti Rusku zvíťazila, tvrdí Boris Pistorius

Boris Pistorius
Boris Pistorius (Zdroj: TASR/Moritz Frankenberg/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecký minister obrany Boris Pistorious v utorok potvrdil podporu Ukrajiny zo strany Nemecka. Rozhodnutie o dodávke tankov však podľa jeho slov závisí od úradu spolkového kancelára. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Podporujeme Ukrajinu, aby v tejto vojne neprehrala, aby proti Rusku zvíťazila," povedal pre televíziu ZDF. Nemecko podľa jeho slov robí viac v tomto smere viac, než ktorákoľvek členská krajina NATO okrem USA.

Scholz však zatiaľ váha s poskytnutím tankov Ukrajine

"Prevziať vedenie neznamená slepo napredovať," povedal Pistorius v spojitosti s obvineniami, že nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz váha pri rozhodnutí o dodávke Leopardov. Vedenie si podľa jeho slov vyžaduje aj zodpovednosť a dohodu so spojencami.

Berlín je pod čoraz väčším tlakom Ukrajiny a niektorých spojencov zo Severoatlantickej aliancie (NATO), napríklad Poľska, aby umožnilo dodať Kyjevu tanky Leopard 2 nemeckej výroby, ktoré potrebuje na obranu pred ruskou inváziou.Scholz však zatiaľ váha s poskytnutím tankov Ukrajine, aj s udelením súhlasu iným krajinám NATO, aby Kyjevu poslali tieto tanky zo svojej výzbroje.

Viac o téme: VojnaNemecekoBoris Pistorious
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu