Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Z tohto čísla sa vám zatočí hlava: V Číne sa očakáva 3,7 milióna infikovaných za deň! Takto ich rátajú

Koronavírus v Číne
Koronavírus v Číne (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Podľa modelových výpočtov nezávislých výskumníkov by masívna koronavírusová vlna v Číne mohla dosiahnuť svoj prvý vrchol v piatok s 3,7 miliónmi nových infekcií denne. Ako informoval londýnsky spracovateľ údajov Airfinity, počet úmrtí na Covid v krajine pravdepodobne o desať dní neskôr vzrastie na maximum 25 000 denne.

Podľa odhadov mohlo v Číne zomrieť na následky Covid-19 od začiatku vlny infekcií začiatkom decembra viac ako pol milióna ľudí. Airfinity tiež predpovedá, že počet obetí by sa mal do konca apríla zvýšiť na celkovo 1,7 milióna. Čína už aktuálne údaje nezverejňuje. Podľa veľmi úzkej definície úrady počítajú za mŕtveho na koronavírus iba niekoho, kto zomrel na zápal pľúc alebo zlyhanie dýchania po infekcii.

Situácia v čínskych nemocniciach počas covidu-19 (Zdroj: Twitter/Inconvenient Truths by Jennifer Zeng)

Lunárny Nový rok by mohol priniesť vírus do vidieckych oblastí

Podľa svojich modelových výpočtov Airfinity predpovedá ďalší vrchol vlny infekcií na začiatok marca, kedy by sa pravdepodobne denne mohlo nakaziť 4,2 milióna ľudí. Táto druhá vlna pravdepodobne výraznejšie zasiahne vidiecke oblasti. Pred čínskym novým rokom 22. januára cestuje niekoľko stoviek miliónov Číňanov do svojej domovskej krajiny alebo za príbuznými. Odborníci sa obávajú, že vírus prenášajú z metropol, ktoré sú teraz postihnuté, do malých a stredne veľkých miest a vidieckych oblastí, kde lekárska starostlivosť nie je taká dobrá.

Mnoho starších Číňanov bez primeranej ochrany očkovaním

Obzvlášť veľký počet starých ľudí žije vo vidieckych oblastiach a v Číne sú zvyčajne nedostatočne očkovaní zo strachu z vedľajších účinkov. Podľa štátnych médií je 25 miliónov ľudí starších ako 60 rokov úplne nechránených. Hovorí sa, že z 240 miliónov Číňanov vo veku nad 60 rokov bolo asi 75 percent očkovaných. V prípade starších ľudí nad 80 rokov je to však len okolo 40 percent.

Po troch rokoch lockdownov, masových testov a nútenej karantény Čína začiatkom decembra náhle opustila svoju stratégiu nulového výskytu covidu, pričom uviedla ako dôvod miernejší priebeh choroby. Opatrenia už nedokázali držať krok s explozívnym šírením omikronu. Druhá najväčšia ekonomika navyše čoraz viac trpela obmedzeniami. Masívna vlna infekcií, ktorá nasledovala, zastihla mnohé nemocnice nepripravené.

Viac o téme: úmrtiaŠírenieČínaKoronavírusPočet nakazených
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu