Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Demonštrácia ruskej sily alebo provokácia Západu? Admirál Gorškov sa objaví pri pobreží Británie s jadrovými hlavicami

Admirál Gorškov vystreľuje raketu Zirkon počas jadrovej skúšky v Barentsovom mori.
Admirál Gorškov vystreľuje raketu Zirkon počas jadrovej skúšky v Barentsovom mori. (Zdroj: Youtube/ Defence Simplified)

MOSKVA – Začiatok roka 2023 sa bude niesť v prezentovaní ruskej vojnovej sily. Pri pobreží britských ostrovov sa objaví vojnová loď s ruskými vlajkami, ktorá by mala mať na palube jadrové hlavice. Rusko pritom plánuje využiť túto vojenskú silu na upokojenie situácie a silu vplyvu v Stredozemnom mori.

archívne video

Ukrajina oslavuje svojich obrancov (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Celým menom Admirál Sergej Gorškov, bojová loď prezidenta Vladimira Putina, bude začiatkom budúceho roka súčasťou vojenskej flotily, ktorá má Západu demonštrovať ruskú námornú silu. Gorškov má byť vyzbrojený hypersonickými jadrovými hlavicami Zircon Mach 9. Britský The Sun s odvolaním sa na ruský TASS uvádza, že takmer s určitosťou sa bojová služba tejto vojnovej lode začne v januári 2023. "Bojové úlohy bude admirál Gorškov plniť v Stredozemnom mori s tým, že na jeho palube budú rakety Zirkon," uviedol pre TASS zdroj blízky ruskému ministerstvu obrany.

Jadrové skúšky

O sile rakiet Zirkon sa mohol Západ presvedčiť počas testov, kedy Gorškov vypálil niekoľko hlavíc z Barentsovho mora, ktoré zasiahli cieľ v 845 kilomterov vzdialenom Bielom mori. Moskva už predtým označila tieto rakety za nezastaviteľné, nedokáže ich zachytiť žiadny protivzdušný systém. Žiadna krajina na svete podobnú zbraň oficiálne nevlastní ani nevyrába.

Admirál Gorškov sa v súčasnosti nachádza v arktickom prístave Severomorsk, kde má ústredie aj hlavná základňa Severomorskej flotily. Práve odtiaľ má vojnová flotila vyplávať pozdĺž bristkých ostrovov až do Stredozemného mora. Presnú trasu ani deň začiatku plavby Rusi doteraz nezverejnili. Ruská TV Zvezda oznámila, že flotila sa po svojom vypustení na šíre more stane najsilnejšou zbraňou vo svetovom oceáne.  

Rakety Zirkon

Kremeľ už v minulosti oznámil, že v prípade jadrovej vojny bude Putinova zbraň (rakety Zirkon) použitá na vyhladenie amerických miest. O vypálení rakety Zirkon sa nepriateľ dozvie až po zasiahnutí cieľa. Raketa má okrem iného variabilnú trajektóriu, aby sa nedala zamerať ani ručne. 
 

Viac o téme: RuskoSeveromorskZirkonAdmirál GorškovSergej Gorškov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu