Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Peru pri strete demonštrantov s políciou zomrela žena: Jeden muž je vážne zranený

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Mejia)

LIMA - V meste Macusani na juhovýchode Peru v stredu pri strete demonštrantov s políciou zomrela žena. Vážne zranenie na krku má tiež jeden muž. Incident zvýšil napätie vo chvíli, keď sa ľudia schádzajú do Limy na dnešnej popoludňajšej protivládnej demonštrácii, píše AFP.

Nepokoje v Peru vypukli na začiatku decembra po tom, ako parlament odvolal prezidenta Pedra Castilla, ktorý oznámil úmysel zákonodarný snem rozpustiť. Vo funkcii ho nahradila viceprezidentka Dina Boluarteová, ktorej rezignáciu protestujúci požadujú spolu s vypísaním nových volieb. Pri stretoch už prišlo o život 43 ľudí.

Skupina vandalov v stredu vzala útokom policajnú stanicu v Macusani a podpálila ju

Policajtov z miesta musel evakuovať vrtuľník, uviedol server peru21.pe. Dav podpálil tiež miestny súd. Do Limy už niekoľko dní prichádzajú ľudia, najmä z dedinských oblastí na juhu Peru a z Ánd. Rozsah dnešných demonštrácií podľa AFP nemožno odhadnúť. Odborárski usporiadatelia demonštrácie trvajú na jej pokojnom priebehu, ale sľubujú vytrvať, kým prezidentka "nebude počúvať a bude sa správať arogantne". Sochy a pamiatky v hlavnom meste sú na prípadné nepokoje pripravené, úrady ich obalili do ochranných fólií.

Viac o téme: SmrťDemonštrantiPolícia Lima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu