Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Aktivisti v Nemecku pokračujú: Pri uhoľnej bani chcú vydržať do sobotňajšej demonštrácie

Demonštrácie v Nemecku
Demonštrácie v Nemecku (Zdroj: repro foto YouTube Daily Mail)

DÜSSELDORF - Aktivisti, ktorí obsadili nemeckú obec Lützerath s cieľom zabrániť rozšíreniu uhoľnej bane Garzweiler, chcú v blokáde vydržať do sobotnej demonštrácie. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky denníka Die Zeit.

Úrady začali s vysťahovávaním v stredu a väčšinu domov v obci sa už podarilo uvoľniť. Podľa hovorkyne skupiny Lützerath žije (Lützerath Lebt) aktivisti sú presvedčení o tom, že sa im podarí "vydržať" až do plánovanej demonštrácie. Na sobotu ju zvolalo hnutie Piatky za budúcnosť (Fridays for Future) a zúčastní sa na nej aj švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová, pripomína Die Zeit.

Polícia v noci na piatok voči demonštrantom nezakročila

Jej hovorca povedal, že by tak urobila len v prípade, ak by aktivistom hrozilo nebezpečenstvo.Príslušníkom Spolkovej agentúry pre technickú pomoc (THW) sa počas noci nepodarilo dostať aktivistov z tunela pod Lützerathom, kde im podľa polície mohlo hroziť nebezpečenstvo. Obsadením tunela chcú demonštranti zabrániť nasadeniu ťažkej techniky.

Environmentálne skupiny však dohodu odsúdili

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck uviedol, že klimatickí aktivisti v Lützerathe bojujú za "nesprávny symbol". Minister vysvetlil, že demolácia obce nie je vyjadrením pokračovania ťažby v neďalekej bani, ale symbolizuje jej ukončenie. Hnedouhoľnú baňu Garzweiler majú podľa dohody medzi vládou spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko a energetickou spoločnosťou RWE zatvoriť do roku 2030.

RWE obhajuje plány na ťažbu uhlia pod Lützerathom s odôvodnením, že tým sa  zaistí energetická bezpečnosť Nemecka po obmedzení dodávok zemného plynu z Ruska. Environmentálne skupiny však dohodu odsúdili. Upozorňujú, že spaľovaním uhlia z bane sa uvoľní obrovské množstvo skleníkových plynov a Nemecko nesplní záväzky vyplývajúce z parížskej klimatickej dohody z roku 2015.
      
 

Viac o téme: BaňaAktivistiDemonštrácieNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu