Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Chorváti neveria vlastným očiam: VIDEO Pri pláži sa objavila najmocnejšia loď sveta, pýcha amerického námorníctva

Pri pobreží Chorvátska zakotvila americká bojová loď USS George HW Bush.
Pri pobreží Chorvátska zakotvila americká bojová loď USS George HW Bush. (Zdroj: Facebook/ DalmacijaDanas)

SPLIT – Do chorvátskeho prístavu priplávala tento rok už druhá lietadlová loď. V Bračskom kanáli zakotvila jedna z najnovších a zároveň najväčších vojnových lodí na svete. Turisti známeho letoviska Split sa len čudovali, keď obrovské monštrum zakotvilo práve tu.

Chorvátska vláda na svojom zasadnutí 27. októbra schválila vstup USS George HW Bush do prístavu v meste Split. Najväčšia vojnová loď na svete sa pri chorvátskom pobreží objavila na druhý deň. USS George HW Bush bol podľa Jutarnij súčasťou cvičenia NATO "Neptune Strike 2022", ktorého sa zúčastnilo aj 80 lietadiel, 14 lodí a zhruba 6-tisíc osôb z 24 členských krajín. Do cvičenia sa zapojilo aj Fínsko a Švédsko. Chorvátske námorníctvo prispelo raketovým systémom Dubrovnik. 

Za tento rok ide už o druhú prítomnosť americkej lietadlovej lode s jadrovým pohonom triedy Nimitz v chorvátskych vodách. Vo februári tu zakotvila loď Harry S. Truman. USS George HW Bush je pomenovaný po 41. americkom prezidentovi a bývalom riaditeľovi CIA Georgovi W. Bushovi staršiemu, ktorý bojoval proti Japonsku v druhej svetovej vojne. Bol pilotom bombardéra Avenger na palube eskortnej lode San Jacinto, uvádza portál Morski. 

Miliardy eur

Celková dĺžka USS George HW Bush je 333 metrov a maximálna rýchlosť presahuje 30 uzlov. Poháňajú ho dva jadrové reaktory. Bez tankovania sa dokáže plaviť viac ako 20 rokov. Kapacita lode je 3 532 osôb a unesie 90 lietadiel a vrtuľníkov. Loď bola skonštruovaná v roku 2009 v Newport News a celková cena tohto monštra je 6,2 miliardy dolárov (takmer 6,4 miliardy eur).
 

Viac o téme: ChorvátskoSplitUSS George HW BushBračský kanál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu