Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

AKTUÁLNE Lavína úradovala v dovolenkovom raji Slovákov: Zasypaní sú desiati ľudia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Približne desať nadšencov zimných športov pochovala v nedeľu popoludní lavína v Rakúsku, uviedla svoje predbežné zistenia polícia. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Aktualizované 21:13 Snehovú masu sa podarilo nakrútiť svedkyni, na ktorej zázname bolo vidieť desať lyžiarov, ktorí "sa dostali do kontaktu s lavínou". Preto pôvodne záchranári vychádzali z tohto počtu zasypaných. Po 20:30 SEČ ale oznámili, že sa šiestim lyžiarom podarilo lavíne včas uniknúť. Ďalších dvoch našli a vrtuľníky transportovali do nemocníc. Pod snehom by tak mali byť maximálne dvaja ďalší ľudia.

Aktualizované 20:40 "Robíme všetko, aby sme zimných športovcov zachránili," uviedli zástupcovia obce Lech o akcii, do ktorej sa zapojilo vyše 100 ľudí. "Nasadili sme všetky zásahové vozidlá a všetko so svetlometmi, čo máme k dispozícii," povedal potom podľa verejnoprávnej televízie ORF Hermann Fercher z operačného strediska záchranárov.

Po zotmení prestali záchranári pátrať za pomoci vrtuľníkov. Záchranná akcia, do ktorej sú zapojení aj špeciálne vycvičení psi, ale bude podľa Ferchera pokračovať, a to pokojne celú noc, ak to bude potrebné. Horská služba vychádza z toho, že pod snehom je naďalej deväť ľudí, aj keď polícia počas dňa hovorila o tom, že ich presný počet nie je jasný.

Archívne VIDEO

Lavína pod Jakubinou strhla dvojicu Slovákov (Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba)

Polícia oznámila, že jednu osobu so zraneniami medzitým zachránili. Po zvyšných zasypaných obetiach stále pátrajú lavínové psy a vrtuľníky. Lavína začala padať okolo 15.00 h SEČ v oblasti 2700 metrov vysokého štítu Trittkopf, v lokalite lyžiarskeho strediska Lech/Zürs v Alpách v rakúskej spolkovej krajine Vorarlbersko. Podľa služby pre vydávanie výstrah pred lavínami bolo v tejto lokalite v nedeľu značne vysoké riziko pádu lavín. V oblasti dnes podľa úradov panovalo značné lavínové nebezpečenstvo.

Viac o téme: LavínaPolícia RakúskoAlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu