Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pád lavíny vo Vysokých Tatrách so šťastným koncom: 34-ročný Poliak prežil!

Muž bol napriek úrazu hlavy pri vedomí. Zobraziť galériu (4)
Muž bol napriek úrazu hlavy pri vedomí. (Zdroj: hzs.sk)

VYSOKÉ TATRY - V Tichej doline vo Vysokých Tatrách v nedeľu (25.12.) spadla lavína, strhla so sebou 34-ročného Poliaka. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej stránke, s tým, že turista utrpel viaceré zranenia, pád lavíny však prežil.

HZS požiadali v podvečerných hodinách o súčinnosť poľskí kolegovia, ktorým nahlásili nezvestnosť turistu. Ten mal od poludnia nedostupný mobilný telefón, pohybovať sa mal sám v oblasti medzi Kasprovým vrchom a Kondrátovou kopou, na pomedzí Poľska a Slovenska.

Archívne VIDEO

Lavína pod Jakubinou strhla dvojicu Slovákov (Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba)

"Poľskí záchranári predpokladali, že muž mohol zísť na slovenskú stranu do Tichej doliny, a tak požiadali slovenskú stranu o lokalizáciu mobilného telefónu. Po preverení Prezídiom Policajného zboru SR sa ukázalo, že muž bol zachytený vysielačom okolo obeda na slovenskej strane. V priebehu nasledujúcej hodiny navyše Poliaci uviedli, že ich dron počas pátrania registroval čerstvo padnutú lavínu smerom do Tichej doliny," priblížila HZS.

Pád lavíny vo Vysokých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hzs.sk)

Po odovzdaní presných GPS koordinátov slovenským záchranárom okamžite rozbehli pátraciu akciu a do doliny smerovali dve skupiny záchranárov so psami zo Západných a Vysokých Tatier. Počas ich presunu identifikovali poľskí záchranári zo vzduchu osobu, ktorá sedela so svetelným zdrojom pod lavíniskom. "Po príchode záchranárov HZS sa ukázalo, že v doline sa skutočne nachádza hľadaný muž," dodávajú horskí záchranári. Napriek úrazu hlavy bol pri vedomí, mierne dezorientovaný.

Pád lavíny vo Vysokých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hzs.sk)

Po zateplení a vyšetrení ho za pomoci snežného skútra transportovali k terénnemu vozidlu HZS a previezli do Starého Smokovca. Tam ho odovzdali privolanej posádke Rýchlej zdravotnej pomoci. "Muž mal obrovské šťastie, keď pri prechode po hrebeni spadol spod Kondrátovej kopy s doskovou lavínou, ostal na jej povrchu a po dlhom páde vyviazol živý," uzatvára HZS.

Pád lavíny vo Vysokých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hzs.sk)

Viac o téme: TuristaVysoké TatryHorská záchranná službaPád lavíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu